Hlavní obsah

Pacienty po covidu napadá „černá plíseň“. V nákazou drcené zemi došly léky

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Už delší dobu z Indie přichází zprávy o znepokojivě hojném výskytu vzácné infekce mukormykózy způsobené plísní. Že je případů hodně, se nyní potvrzuje i tím, že v zemi došly proti nemoci léky, informuje BBC.

Článek

V Indii je nedostatek léku proti plísňovým infekcím, který se mimo jiné používá při léčbě mukormykózy, zvané též „černá plíseň“ či „černá houba“. BBC píše, že z léku Amphotericin B, který vyrábí mnoho indických firem, se stalo žhavé zboží na černém trhu a na sociálních sítích se šíří mnoho „naléhavých poptávek“ po tomto přípravku.

Mukormykóza je známá jako vzácná infekce způsobená plísní běžně se vyskytující v půdě, rostlinách, hnoji nebo hnijícím ovoci a zelenině. Infekce u postižených napadá hlavně dutiny, plíce, oči a mozek. Je smrtelně nebezpečná především pro diabetiky nebo další nemocné s oslabenou imunitou, například kvůli rakovinovému onemocnění či HIV.

Indičtí lékaři o zvýšeném výskytu této nemoci informují už týdny s tím, že ho pozorují u lidí vyléčených z covidu-19. Domnívají se, že nejde o náhodu a jedná se zčásti o důsledek léčby těžkých případů covidu na bázi steroidů.

„Cukrovka snižuje imunitní obranu těla, koronavirus ji zhoršuje a steroidy, které pomáhají v boji proti covidu-19, působí jako palivo do ohně,“ řekl už před dvěma týdny oční chirurg Akshay Nair, který pracuje ve třech bombajských nemocnicích, BBC.

Příznaky nemoci závisí na tom, kde organismus napadne. Může jít o kašel, dušnost nebo vykašlávání krve, ale i zhoršení až ztrátu zraku v případě zasažení oka nebo další problémy v případě, že je zasažen i mozek.

Častým problémem je podle BBC pozdní zahájení léčby, kdy pacienti vyhledají lékařskou pomoc až v momentě, kdy přicházejí o zrak. To si nezřídka vyžádá i chirurgické odstranění oka, protože v pokročilém stádiu už není jiná cesta, jak zamezit dalšímu proniknutí infekce do mozku.

Nyní se k problémům s včasnou diagnostikou přidává i nedostupnost Amphotericinu B, který je podle lékařů sice dražší, ale zato nejúčinnější a s nejmenšími vedlejšími následky. Podávat je ho třeba denně injekcí, a to až po dobu osmi týdnů.

BBC s odkazem na indické lékárny píše, že dříve byl lék velmi dobře dostupný, to se ale změnilo zhruba před třemi týdny. Nyní ho lidé zoufale poptávají na sociálních sítích a jeho cena na neoficiálním trhu vzrostla. Příklady inzerátů z Twitteru ukazují, že lidé často lék shánějí pro své blízké na vlastní pěst, i když už je nemocný člověk v nemocniční péči. Stejně tak je tomu v Indii už dlouho například při shánění kyslíku pro nakažené covidem.

Mukormykóza tak často přichází v momentě, kdy rodina investovala vše, co měla, do zajištění péče o příbuzného s koronavirem a na předražený lék na černém trhu už nemá peníze.

Souhrnná data o množství případů infekce nejsou k dispozici. Ale například západoindická Maháráštra minulý týden ohlásila 1 500 aktivních případů a 52 mrtvých od začátku pandemie.

Právě zpráva o problémech s dostupností léku je signálem, že mukormykóza trápí lidi po celé Indii.

Reklama

Související témata:

Doporučované