Hlavní obsah

Infikovaný pečovatelský dům: 13 mrtvých rezidentů, až 70 nakažených zaměstnanců

Foto: Profimedia.cz

Ambulance odváží seniora nakaženého koronavirem z kirklandského Life Care Center.

Reklama

Centrum Life Care ve městě Kirkland je jedním z epicenter koronaviru ve Spojených státech.

Článek

Poslední potvrzená data hovoří o tom, že ve Spojených státech zemřelo v důsledku nového typu koronaviru 19 lidí, zaevidováno je na 450 nakažených.

Jak ukazuje příběh z pečovatelského domu ve městě Kirkland ve státě Washington, může jít o statistiku velmi nepřesnou.

Nitky nákazy se sbíhají právě sem, do zařízení dlouhodobé péče Life Care. Jak uvedl deník The Seattle Times, nejméně 13 obyvatel, kteří zemřeli poté, co byli kvůli špatnému stavu převezeni do nemocnic, bylo pozitivně testováno na Covid-19.

List The New York Times pak informoval, že sedmdesát zaměstnanců centra vykazuje příznaky nákazy. Kvůli nedostatku testovacích souprav však testováni zatím nebyli, takže se mohli volně pohybovat.

„Pečovatelský dům má celkem 180 zaměstnanců, z toho 70 vykazuje příznaky nákazy. Zaměstnanci jsou pod obrovským tlakem, jsou to hrdinové,“ řekl novinářům mluvčí centra Tim Killian. „Zaměstnanci podezřelí z nákazy se navíc vyskytovali mimo centrum, což je nebezpečné,“ potvrdil.

Podle něj je situace velmi vážná a nepomohlo ani to, že centrum nemělo dostatek testovacích sad na odhalení nákazy koronavirem. „Nemohli jsme testovat všechny zaměstnance, federální vláda ale následně zaslala další testovací sady. Centru také pomohlo to, že nám přijelo pomoci několik zdravotních sester a doktorů,“ vysvětloval mluvčí.

V karanténě je čtvrtina hasičů, kteří pečovatelský dům navštívili. Kromě toho musely být přes víkend dezinfikovány nedaleké studentské koleje, protože tamní studenti Life Care Centrum navštívili. Nyní už jsou návštěvy zakázány.

Spojené státy už minulý týden označily Kirkland za krizové místo. Americký viceprezident Mike Pence i ministr zdravotnictví Alex Azar po odhalení situace začali ujišťovat veřejnost, že federální vláda zajistí dostatek testů na odhalení Covid-19. Oba během víkendu potvrdili, že tisícovky funkčních testovacích sad jsou v současné době distribuovány po celé zemi.

Čísla mohou být horší

Společnost Life Care uvedla, že od 19. února zemřelo celkem 26 jeho klientů. Datum 19. února je zásadní: Tehdy byl na intenzivní péči převezen z pečovatelského domu první pacient, u kterého později vyšel pozitivní test na koronavirus.

Přítomnost Covid-19 v tomto zařízení potvrdili jeho zástupci až o týden a půl později. A centrum dál umožňovalo návštěvy a volný pohyb personálu.

„Není známo, kolik úmrtí s koronavirem přesně souvisí, protože se testy provedly u 15 zemřelých. U těchto 15 osob vyšlo 13 testů pozitivně. U zbylých uvedla společnost Life Care, že informace o post-mortem testech, které by mohly odhalit, zda obyvatelé zemřeli na Covid-19, nemá,“ napsal The Seattle Times.

Pečovatelský dům v Kirklandu přitom není jediným na území USA, který má problémy. Další centrum poblíž Washingtonu totiž oznámilo, že u dvou jejich klientů byla potvrzena nákaza.

Experti se shodují, že přítomnost koronaviru v pečovatelských domech je kritická. Většina klientů jsou starší lidé nebo lidé s podlomeným zdravím, právě ti jsou nejrizikovější skupinou.

Nejvíce případů nakažených je ve státě Washington, kde je evidováno více než sedmdesát z dosud známých 450 pacientů. Americký prezident Trump uvedl, že výskyt nákazy v zemi je nízký díky tomu, že byl do USA zakázán vstup cizinců, kteří navštívili Čínu. Zdravotní experti však varovali, že může jít také o důsledek toho, že se ve Spojených státech málo testuje.

Reklama

Související témata:

Doporučované