Hlavní obsah

Inflace v dubnu zpomalila růst. Zlevnil alkohol, vejce nebo cukr

Inflace v dubnu zpomalila růst. Zlevnil alkohol, vejce nebo cukr.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Meziroční růst spotřebitelských cen v dubnu zpomalil na 2,8 procenta z březnových tří procent. Zdražily zejména bydlení a některé potraviny, především zelenina, dražší byly i pohonné hmoty. Naopak zlevnil alkohol nebo třeba vejce a cukr. Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

Článek

Meziměsíčně spotřebitelské ceny vzrostly o 0,1 procenta. Analytici očekávali stagnaci meziroční inflace.

Zpomalení meziročního cenového růstu bylo ovlivněno zejména cenami alkoholických nápojů a tabáku, uvedli statistici.

Zlevnily i mléčné výrobky a také oblečení

Ceny alkoholických nápojů zlevnily v dubnu o 0,2 procenta, přičemž v březnu o 4,5 procenta rostly. Vejce v dubnu meziročně zlevnila o 10,5 procenta a cukr o 30,8 procenta. Nižší byly i ceny polotučného trvanlivého mléka, a to o pět procent. V dubnu také zvolnilo zdražování sýrů a tvarohů. Levnější byly i oděvy a klesly také ceny pošty a telekomunikací.

Na zdražování se nejvíc podílelo bydlení

Na meziroční zvyšování cenové hladiny měly v dubnu podle statistiků největší vliv ceny bydlení. Ceny nájemného z bytu se zvýšily o 3,3 procenta, vodného a stočného shodně o 2,6 procenta, elektřiny o 11,9 procenta a zemního plynu o 3,6 procenta.

Z potravin stouply ceny zeleniny o 30,7 procenta, z toho ceny brambor o 70,2 procenta. V oddíle ostatní zboží a služby vzrostly ceny výrobků a služeb pro osobní péči o 4,2 procenta, ceny pojištění o 4,6 procenta a ceny finančních služeb o 6,2 procenta. Zdražilo i stravování a ubytování a pohonné hmoty.

Růst spotřebitelských cen má dál klesat

Dubnové údaje o inflaci podle analytiků ukázaly, že inflace je už za svým letošním vrcholem, kterého dosáhla v březnu. V dalších měsících bude zřejmě postupně klesat k 2,5 procenta, odhadují ekonomové.

Inflace začala zpomalovat o měsíc dříve, než se předpokládalo, upozornil hlavní ekonom ING Jakub Seidler. „Vzhledem k vyšší srovnávací základně u cen pohonných hmot z minulého roku by měla inflace mírně zpomalovat i v dalších měsících,“ uvedl. I podle hlavního ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy byla březnová tříprocentní inflace pravděpodobně letošním maximem.

„Inflace bude v dalších měsících roku zvolňovat, avšak zůstane nad úrovní dvou procent,“ dodal Kovanda.

Reklama

Doporučované