Hlavní obsah

Cena zeleniny v únoru stoupla o čtvrtinu, podražuje i bydlení

Růst inflace v únoru zrychlil na 2,7 procenta. Přispělo drahé bydlení, ale i zdražující zelenina.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Index cen spotřebitelů v únoru meziročně vzrostl o 2,7 % (odhad 2,6 %) proti předchozím 2,5 %, meziměsíčně vzrostl o 0,2 % (odhad 0,1 %) proti předchozímu 1,0 %. Podle reakce analytiků na tato čísla inflace v následujících měsících zřejmě ještě poroste až k hranici tří procent. Za růstem stojí letošní zvyšování cen spojených s bydlením a rostoucí příjmy domácností. Od letních měsíců by podle ekonomů měla inflace začít klesat.

Článek

Meziroční růst spotřebitelských cen v únoru zrychlil na 2,7 procenta z lednových 2,5 procenta. Na zrychlení růstu inflace se podílelo hlavně zdražení potravin a ke zvyšování cen přispěly také náklady na bydlení. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně ceny také vzrostly, a to o 0,2 procenta.

Ceny potravin a nealkoholických nápojů po lednovém mírném poklesu v únoru meziročně stouply o 1,3 procenta. Zdražila především zelenina, jejíž ceny stouply téměř o čtvrtinu. Například brambory zdražily oproti loňskému únoru dokonce o více než dvě třetiny.

„Cena kilogramu brambor byla nejvyšší od června 2013," sdělila vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá. Lihoviny zdražily o 4,5 procenta, pivo o 2,5 procenta a tabákové výrobky o 4,3 procenta.

Rostly také třeba náklady na bydlení. Ceny elektřiny stouply o 8,9 procenta, zemního plynu o 3,6 procenta a teplé vody o 4,2 procenta. Nájemné v bytech vzrostlo o 3,8 procenta. Na růstu cen mělo podíl i zdražení služeb. Například finanční služby podražily o 4,3 procenta, stravovací služby o 4,1 procenta a ubytovací služby o 2,2 procenta. Celkově stouply ceny zboží o rovná dvě procenta a ceny služeb o 3,9 procenta.

Poklesly naopak třeba ceny oděvů, jejichž zlevňování v únoru zrychlilo na 3,2 procenta z lednových 2,4 procenta. Také se téměř na nulu snížil růst cen pohonných hmot a olejů. Zatímco v lednu ještě zdražovaly o 1,6 procenta, v únoru již jejich ceny stouply pouze o 0,1 procenta.

Meziměsíční růst cen podle statistiků ovlivnilo především zdražení v rekreaci a kultuře nebo zvýšení cen potravin. Stouply třeba ceny dovolených s komplexními službami o 4,9 procenta a ceny zeleniny o 7,6 procenta.

Pokračující růst podle analytiků

„Inflace by měla mírně zrychlit i v následujících měsících, poté by se však měla opět začít přibližovat dvouprocentnímu cíli ČNB. Za celý letošní rok tak vidíme inflaci na úrovní 2,5 procenta," uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler. Hlavní faktor způsobující růst inflace v letošním roce jsou podle něj ceny bydlení. I podle analytika ČSOB Petra Dufka inflace potrvá ještě několik málo měsíců.

Vrchol inflace očekává ekonom Komerční banky Viktor Zeisel v březnu a dubnu, kdy by měla stoupnout až ke 2,9 procenta. V dalším průběhu roku by ale i podle něj inflace měla velmi pozvolně zpomalovat směrem ke dvěma procentům.

Hlavní ekonom Deloitte David Marek upozornil, že na růst inflace tlačí růst výrobních nákladů, zejména mezd. „Nejdříve se růst mezd zakousl do marží firem, nyní se ale čím dál tím více projevuje v cenách. Růst zakázek a výroby nyní sice roste pomaleji, ve vývoji mezd a cen se to ale projeví až se zpožděním několika čtvrtletí,“ uvedl.

„Celkově lze konstatovat, že vývoj tuzemské inflace zůstává faktorem, jenž bude centrální banku tlačit k úvahám o dalším zvýšení úroků. Vnější podmínky, tedy slabý hospodářský růst v eurozóně a odsouvání scénáře zpřísnění měnové politiky ECB, ale hovoří proti spěchu na straně ČNB," uvedl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Reklama

Doporučované