Hlavní obsah

Inflaci porazí ti investoři, kteří zezelenají

Foto: Shutterstock.com

Budova Londýnské burzy (ilustrační foto).

Reklama

Zelené či udržitelné fondy, kterým záleží na životním prostředí či na sociálním dopadu, už porážejí ve výnosech ty klasické. V pandemii přitom svůj náskok ještě zvýšily.

Článek

Že by investiční dravci už nelačnili po krvi, ale přeorientovali se na zeleninu? Nikoli, dravci jsou stále dravci, ale většina trhu v poslední době nemilosrdně směřuje k zelenému nátěru.

A vyplácí se to. Podle indexů, které srovnávají výkonnost akcií udržitelných firem s běžnými firmami, vydělávají ty zelené akcionářům víc. Celé toto nově vznikající odvětví dostalo pojmenování ESG (z anglického Environmental, Social and Governance) nebo SRI (Socially responsible investing), tedy investování, kterému záleží na životním prostředí, na sociálním dopadu a zohledňování různorodosti v zaměstnání.

„Dle analýzy společnosti S&P více než polovina ESG fondů překonala v prvních několika měsících roku 2021 index S&P 500 (akciový index sledující výkonnost 500 největších společností). Tyto fondy rostly v rozmezí jedenácti až 29,3 procenta, zatímco samotný S&P 500 vzrostl o 10,8 procenta,“ říká partner poradenské firmy PwC Jan Brázda.

Ačkoli inflace v tuzemsku dosahuje k šesti procentům, jsou v Česku tyto výnosné fondy zatím v zárodku. Nejaktivnější jsou při prosazování zelených kritérií hlavně finanční společnosti NN, Amundi, BNP, ČSOB, Česká spořitelna či Komerční banka, ale v posledním roce „zelenají“ rychle i ostatní banky, fondy a pojišťovny.

Velký posun k udržitelnosti zapříčinila hlavně tvrdá regulace Evropské unie, která na finanční sektor klade vysoké nároky. Pak jsou to vyšší požadavky samotných mateřských společností tuzemských bank ze západní Evropy, které se samy k udržitelnosti hlásí a stanovují si cíle, jak rychle dospějí k bez uhlíkovému světu. A tyto cíle požadují i po dceřiných firmách.

Na velký obrat k zodpovědnosti tlačí i samotní investoři, malí i větší, kteří chtějí své peníze uložit tam, kde je to nejen výnosné, ale také ekologicky a sociálně únosné.

„Například u nás se o udržitelnost napříč různými třídami aktiv stará tzv. sustainability team, který v 25 lidech každý měsíc monitoruje okolo 13 tisíc emitentů. To je kapacita, kterou lokální investiční společnosti nedisponují,“ říká vedoucí oddělení rozvoje obchodu BNP Paribas Asset Management Jan Maňák.

Celková statistika toho, kolik je nyní v Česku udržitelných fondů, neexistuje. Ty nejprogresivnější společnosti jich mají zatím jednotky. Například společnost NN v současnosti nabízí šest udržitelných fondů, do kterých je možné investovat v korunách.

„V investičních fondech – nejen těch řízených naší společností – můžeme pozorovat, že většího výnosu se daří dosahovat právě díky zohlednění udržitelnosti v investičních strategiích,“ uvádí investiční šéf české pobočky investiční společnosti NN Investment Partners Lubomír Vystavěl, podle něhož skutečný boom odpovědných investic do Česka teprve přijde.

Zcela určitě tomu pomůže nová regulace, která začne platit od ledna příštího roku pro finanční firmy, které budou investorům nabízet odpovědné a zelené investice.

Všechny tyto společnosti budou muset pravidelně vykazovat, nakolik jsou jejich investice skutečně zelené či jakou za sebou nechávají firmy, jejichž akcie fondy vlastní, uhlíkovou stopu. Minimálně musí mít plán, jak budou v příštích letech na udržitelnou strategii přecházet.

Například zmíněná francouzská skupina BNP Paribas od emitentů cenných papírů z oblasti využívání fosilních paliv požaduje strategii snižování podílu fosilních paliv na jejich energetickém mixu a má stanoven maximální objem CO2 na jednotku vyrobené energie. Proto vlastní i akcie tuzemské energetické firmy ČEZ.

„Mohu potvrdit, že cenné papíry ČEZu jsou v našich portfoliích aktuálně zastoupené, a tedy ČEZ aktuálně splňuje naše kritéria,“ dodal Maňák.

Hlavním cílem regulace, která se v budoucnu bude týkat i nefinančních firem, je přinutit firmy investovat do čistších a odpovědnějších projektů a technologií. Je to zcela nová oblast, kde často chybějí data, která by se dala srovnat. I proto loni poukázala Evropská centrální banka na to, že řada bank v eurozóně je ve zveřejňování relevantních informací o environmentálních rizicích hodně pozadu.

Udržitelnost však prostupuje mnoha oblastmi a je například významným faktorem i při prodeji firem. Například při nedávném prodeji části společnosti CETIN, kterou vlastní PPF Group a patří do ní telekomunikační infrastruktura ve čtyřech evropských zemích, se nový investor výrazně díval na udržitelnost podnikání.

Reklama

Doporučované