Hlavní obsah

Influencer? Pro finskou vládu v době koronavirové krize nezbytná profese

Foto: Profimedia.cz

Lékaři, řidiči, zaměstnanci potravinových obchodů… a influenceři. Finská premiérka Sanna Marinová s nimi počítá v boji s koronavirem.

Reklama

Článek

Po několika dnech jsme mohli vidět premiéra Andreje Babiše, který se dobrovolně izoloval. Ve čtvrtek mohly nově otevřít obchody s domácími potřebami, což se povedlo málokterým. A ani nouzový stav evidentně nebrání pokusům o „malou domů“. Poslechněte si denní souhrn.

To nejdůležitější

Kde je Babiš? Dlouho teď nebyl vidět. Premiér Babiš totiž změnil své chování a fungování, aby se sám koronavirem nenakazil: skoro s nikým se nestýká a vše řídí na dálku přes videohovory, popsal dnes v rozhovoru pro Blesk. V něm říká, že se stáhl úmyslně.

„Plán je jasnej: deset až patnáct procent pro mě, pro něj.“ Náš reportér Janek Kroupa zdokumentoval, jak si v době nouzového stavu, tedy bez výběrového řízení, domlouvá prostředník radnice Prahy 8 procenta ze zakázky na dezinfekci veřejných prostor.

Půjčky jedou. Za pouhých 32 minut bylo rozebráno jeden a půl miliardy korun určených pro první kolo programu bezúročných půjček COVID II. Ministr průmyslu Karel Havlíček obratem zvýšil limit z 1,5 miliardy na pět miliard korun, lhůta pro podání žádostí je prodloužena do páteční půlnoci.

Přítomnost otce u porodu jako lidské právo? Ale prosím vás. Ombudsman Stanislav Křeček si myslí, že jde spíš o módní záležitost.

Kolik lidí ho má a neví o tom? Matematický model Ladislava Duška, ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky, nyní naznačuje, že se epidemii koronaviru v Česku podařilo zpomalit. Velký otazník ale stále visí nad počtem lidí, kteří se nakazili, ale nepodstoupili test.

Pan majitel promlouvá. „Neříkám, že mám krize rád, ale je to vždycky trochu očistný proces. Přiznejme si, že to, jak jsme v roce 2019 žili, asi nebylo ideální. Byla velká už ani ne spotřeba, ale nadspotřeba,“ říká Ivo Lukačovič, zakladatel a majitel Seznamu, v rozhovoru s Milošem Čermákem. Moc jich jinak nedává.

Za humny. „Plán B“ slovenského premiéra Igora Matoviče na třítýdenní celonárodní „blackout“ vzbudil u našich bratrů poprask. A uváznout v době koronakrize na Tchaj-wanu se nakonec ukazuje jako výhra. Pohled na COVID-19 na Blízkém východě nabízí náš pořad Checkpoint.

Jiný pohled

Koronachaos. Právě teď je ta nejhorší doba dát policii více pravomocí, soudí náš šéfkomentátor Jan Lipold.

Influenceři jsou tzv. základní profese. Alespoň podle finské premiérky Sanny Marinové. Její úřad jako zřejmě jediný na světě klasifikoval influencery na sociálních sítích společně s lékaři, řidiči veřejné dopravy nebo zaměstnanci obchodních řetězců jako zásadní pomocníky v boji s pandemií a spoléhá na ně zejména při šíření zásadních informací a vládních opatření mezi nejmladší generaci, která k tradičním médiím, televizi a rozhlasu, zrovna nepřilnula.

Hlavně buďte hodné. Naopak ženy v Malajsii mají vládních rad dost. Tamní ministerstvo pro rodinnou politiku jim v kampani s hashtagem #WomenPreventCOVID19 doporučuje, aby doma moc „neotravovaly manžela“, nebyly sarkastické, nosily make-up a pěkné oblečení.

Reklama

Doporučované