Hlavní obsah

Informace o očkovací strategii máme jen z televize, stěžují si hejtmani

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Hejtmani si stěžují, že o vládní očkovací strategii se místo od Ministerstva zdravotnictví dozvídají z mediálních výstupů premiéra a z jeho soukromých sociálních sítí. Některé kraje už proto raději připravují strategii vlastní.

Článek

Očkovací strategie, kterou připravuje Ministerstvo zdravotnictví, má přinést jasné informace především regionům. Kraje totiž připravují očkovací centra pro co nejrychlejší proočkování všech, kdo o vakcínu projeví zájem. Hejtmani si však stěžují, že se potřebné informace nedozvídají jako první přímo od státu, ale musejí si je vyzobávat z různých mediálních sdělení představitelů vlády.

Šéfy krajů naštval především předseda vlády Andrej Babiš (ANO), který v neděli dopoledne vládní očkovací strategii představil na svém facebookovém profilu a její část naznačil i v diskuzním pořadu televize Prima.

„Bohužel máme opět celou řadu informací o průběhu očkování pouze z médií. Jednoznačně nevíme, co bude vláda po krajích chtít,“ zlobí se například hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD).

Překvapila ho třeba informace, že od 15. ledna se budou moci na očkování registrovat lidé starší 80 let. „Do televize se lehce řekne, že nic není problém a vše začne 15. ledna. Někdo ale musí takovou věc organizačně připravit,“ stěžuje si. Pardubický kraj proto tento týden představí vlastní očkovací strategii, podobně jako to dnes udělal kraj Jihočeský.

„Kdybychom čekali pouze na oficiální informace, nejsme připravení vůbec. Každé televizní vystoupení pro nás znamená novinky,“ přidává se hejtman Královéhradeckého kraje a senátor Martin Červíček (ODS). Informaci o přihlašování na očkování pro seniory se rovněž dozvěděl až z obrazovky. „Jak by to mělo probíhat, ale nikdo neví. Musíme si to zajišťovat po vlastní ose,“ dodává.

Už o víkendu na Babišova prohlášení kriticky reagoval hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL). „Chtěl jsem seznámit starosty se strategií očkování, ale slyším premiéra, že říká věci úplně jinak. Tak až si to premiér vyříká s koordinátorem pro očkování, dejte nám vědět, prosím,“ napsal na Twitteru.

Pro Seznam Zprávy dodává, že kraj ještě před Vánoci dostal oficiální dokument, ze kterého chtěl udělat pro starosty a lékaře výtah, avšak o víkendu zjistil, že Andrej Babiš do médií vykládá další informace, které v oficiálním dokumentu ani nebyly.

„Dozvěděl jsem se, že to byly věci ze strategie, která se teprve dopracovává, ale premiér vypouští některé informace dřív. Myslím, že hejtmani by měli mít prioritu, a ne se některé věci dozvídat z médií,“ míní.

Očkovat se v Česku začalo už mezi svátky, kdy vybrané české nemocnice získaly první očkovací dávky především pro své zdravotníky, kteří jsou v kontaktu s covid pozitivními pacienty. Další nemocnice začaly očkovat těsně po Novém roce. Hejtmani však stále státní strategii nemají.

Byť podle hejtmana Libereckého kraje Martina Půty (SLK) jsou právě kraje v očkovací strategii klíčové. „Systém očkování je na krajích, ale vláda v čele s Andrejem Babišem s námi nic dopředu neprobírala. Strategii s námi začnou probírat až poté, co očkování začalo. Kde to jsme? Jenom se neustále mluví, ale připraveno nic není,“ rozohňuje se Půta.

Na nedostatečnou komunikaci si stěžuje i hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN), jejíž kraj získal od Ministerstva zdravotnictví strategii den před Štědrým dnem, avšak podle hejtmanky v ní bylo mnoho otazníků a řada informací chyběla.

„Musíme se zařídit podle sebe, premiér nám představuje věci v médiích. Takže namísto toho, abychom informace získávali přímo od něj a ministra, dozvídáme se je ze zpráv. Není to ideální, ale musíme si poradit sami,“ podotýká Pecková.

Po svém se už zařídili v Jihočeském kraji. Hejtman Martin Kuba (ODS) dnes představil vlastní očkovací strategii. Její součástí je očkovací centrum v každém okresním městě, ale také přesný systém evidence uchazečů o očkování. Řadit je bude podle jednotlivých kritérií, mezi něž patří věk, zdravotní stav a také jejich diagnóza. Inspirovat se Kuba nechal Izraelem, který už naočkoval více než milion obyvatel.

„Chceme-li naočkovat co největší počet lidí v co nejkratším čase, tak samotné píchnutí jehly je to nejsnadnější. Mnohem důležitější budou věci jako logistika nebo komunikace,“ připomíná jihočeský hejtman. Za klíčová pak označil vysokokapacitní vakcinační centra.

Reklama

Doporučované