Hlavní obsah

Iniciativa vyzvala vládu k záchraně afghánských tlumočníků armády

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Veteráni, vojáci, organizace prosazující ochranu lidských práv a řada osobností vyzvali dnes otevřeným dopisem vládu, aby neprodleně spustila program na přesun afghánských spolupracovníků české armády z Afghánistánu.

Článek

Na problém upozornily Seznam Zprávy. Po stažení spojeneckých vojáků z Afghánistánu se čeká, že dříve nebo později většinu území ovládne islamistické hnutí Tálibán. A to považuje všechny spolupracovníky zahraničních armád za jedny z hlavních nepřátel. „Já i celá moje rodina se bojíme. Lidé se nás tedy ptají: Proč si nepožádáte o azyl? Vždyť až přijde Tálibán, zabijí vás,“ řekl Seznam Zprávám Shukrullah Alimkhail, který českým vojákům tlumočil.

Alimkhail a další tlumočníci se ocitli skutečně v těžké situaci. Někteří byli už před lety v kontaktu s českými úřady, které je zařadily do programu přesídlení. Tlumočník i jeho rodina měli dostat v Česku azyl, až nebudou pod ochranou vojáků. Dělají to tak i další země NATO.

Jenže čas se krátí a tlumočníci stále nevědí, jestli se z Afghánistánu do bezpečí dostanou. Tvrdí – a potvrzují to i důkazy a svědectví shromážděná Seznam Zprávami – že česká strana s nimi vůbec nekomunikuje

Signatáři dnešního z iniciativy nazvané Zachraňte tlumočníky upozorňují na to, že bezpečnostní situace v Afghánistánu se v souvislosti s odchodem spojeneckých vojsk rychle zhoršuje. „Hnutí Tálibán nabývá na moci a obsazuje stále větší území. Afghánští tlumočníci a další spolupracovníci české mise a jejich rodiny jsou v přímém ohrožení života z důvodu spolupráce s Armádou ČR,“ stojí v dopisu.

Iniciativa uvádí, že celá řada spolupracovníků české armády se obrací na veteránské i lidskoprávní organizace v ČR se žádostí o pomoc kvůli obavám o vlastní život a své rodiny. „Jsme přesvědčení, že je povinností ČR dostát svým lidskoprávním a bezpečnostním závazkům a nabídnout afghánským spolupracovníkům a jejich rodinám, kteří několik let poskytovali našim vojákům a civilním pracovníkům neocenitelné služby, bezpečné útočiště před pronásledováním,“ napsali autoři dopisu.

Za jediné řešení pokládají neprodlené spuštění transparentního přesidlovacího programu. Doplnili, že Česko s podobnou situací má zkušenosti a disponuje nástroji, jak záležitost efektivně řešit. „Jedná se o zásadní věc, která nesnese odkladu, neboť později již nemusí být tito lidé naživu,“ stojí v dopisu. Organizace jsou připravené poskytnout příchozím své služby a na celém programu se na území ČR aktivně podílet.

Otevřený dopis směřovaný vládě, poslancům a senátorům podepsali mimo jiné bývalý vysoký představitel NATO a české armády Petr Pavel, bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), někdejší mluvčí Charty 77 Dana Němcová, biskup Václav Malý, rabín Karol Sidon či herci Iva Janžurová, Jiří Suchý a Ondřej Vetchý. Připojili se rovněž vojáci, veteráni a organizace podporující veterány a cizince či Amnesty International.

Jedná se o zásadní věc, která nesnese odkladu, neboť později již nemusí být tito lidé naživu.
iniciativa Zachraňte tlumočníky

Kabinet se programem zabýval v pondělí, ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) dostal za úkol do příštího zasedání zapracovat připomínky. Ministři s ohledem na tajnou povahu materiál odmítají blíže komentovat. Podle Respektu se má plán týkat nejčastěji tlumočníků, dohromady s rodinami zhruba 50 až 60 lidí. Úterní Právo hovořilo o 30 Afgháncích a jejich rodinách. Podle listu většinou nestojí o azyl v ČR, ale preferují jiné země s větší afghánskou komunitou. Česko zvažuje, že by jim tak místo azylu mohlo nabídnout finanční dar, případně diplomatickou pomoc při přestěhování do jiné země, napsal deník.

Reklama

Doporučované