Hlavní obsah

Inovace nejsou zadarmo. ČSOB klesl čistý zisk o 10 procent na 15,8 miliardy

Inovace nejsou zadarmo. ČSOB klesl čistý zisk o 10 procent na 15,8 miliardy.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Čistý zisk skupiny ČSOB loni klesl o desetinu na 15,8 miliardy korun. Důvodem poklesu je mimo jiné nárůst investic.

Článek

Celkový objem aktiv pod správou skupiny vzrostl meziročně o jedno procento na 204,5 miliardy korun. ČSOB, která patří mezi největší tuzemské banky, o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

„Rok 2018 byl pro naši skupinu rokem inovací. Podařilo se nám významně investovat do nových technologií,“ uvedl generální ředitel ČSOB John Hollows. Klienti mají zájem o novinky spojené s digitalizací bankovního sektoru, dodal.

Objem úvěrů ČSOB vzrostl meziročně o pět procent na 689 miliard Kč, objem vkladů se zvýšil o šest procent na 868 miliard Kč. Provozní výnosy zůstaly na stejné úrovni jako v předchozím roce, a to na 37,1 miliardy korun. Provozní náklady stouply o devět procent na 17,8 miliardy Kč.

Čistý úrokový výnos stoupl meziročně o 15 procent na 26 miliard korun a čistý výnos z poplatků a provizí vzrostl meziročně o osm procent na osm miliard korun.

Výsledky za loňský rok zveřejnily i některé další velké banky. Například Komerční bance loni klesl čistý zisk o 0,6 procenta na 14,8 miliardy korun. Bez započtení jednorázových položek, kam patří loňské vytvoření restrukturalizační rezervy a prodej budovy centrály v roce 2017, se zisk meziročně zvýšil o 5,8 procenta. Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala loni čistý zisk 9,1 miliardy Kč, což je meziroční růst o 24 procent. Monetě Money Bank loni vzrostl konsolidovaný čistý zisk o 7,1 procenta na 4,2 miliardy korun.

Skupina ČSOB měla ke konci loňského roku zhruba 3,6 milionu klientů. Do skupiny patří ČSOB, Hypoteční banka, Českomoravská stavební spořitelna, ČSOB Penzijní společnost, ČSOB Leasing, ČSOB Factoring a Patria. ČSOB patří do mezinárodní bankovní a pojišťovací skupiny KBC, která aktivně působí v Belgii a zemích střední a východní Evropy.

Reklama

Související témata:

Doporučované