Hlavní obsah

Inovátor Průša. Jak trabant, party a odchod z vysoké školy vedly k miliardové firmě

Foto: Seznam Zprávy

Další díl podcastu Černá čísla patří Josefu Průšovi, zakladateli Prusa Research.

Reklama

Článek

Jeho příběh připomíná klišé o americkém snu. Kluk, který si doma kutil v garáži a nakonec se z něj stane zakladatel firmy s miliardovým obratem. Poslechněte si příběh inovátora a majitele firmy Prusa Research Josefa Průši.

Ze značky Prusa Research, která sídlí v pražských Holešovicích, se v kutilské a vědecké komunitě stal lovebrand. České 3D tiskárny od Josefa Průši se používají ve SpaceX i v Tesle Elona Muska nebo v podniku United Launch Alliance, který vypouští kosmické lodě na oběžnou dráhu.

Prusa Research má dnes 600 zaměstnanců. V pandemickém roce 2020 tržby firmy přesáhly 2 miliardy korun, celkem prodala přes 100 tisíc tiskáren. Jde o tak trochu rodinný podnik – Josef Průša dodnes pracuje se svým mladším bratrem Michalem, se kterým kutili už jako malí v garáži rodičů na Vysočině. Otec jim jako „tréninkový materiál“ poskytl starého trabanta, později dostali i počítač, díky kterému se brzy naučili programovat.

„Brácha je o tři roky mladší. Ve firmě je ale ještě jeden společník, a to je také Průša. Ondřej Průša, můj velice dobrý kamarád. Nejvtipnější to je, když za námi přijdou lidé na schůzku. Vědí, že jsme tři Průšové, z nichž dva jsou bráchové, ale vždy to popletou. Protože já a Ondřej máme oba brýle a plnovous a brácha vypadá trošku jinak. Takže teď naprosto seriózně prezentujeme hostům takzvaný Průša diagram,“ směje se Josef Průša.

K 3D tisku přivedlo Průšu původně jeho hobby – DJing a klubová scéna. „Začal jsem stavět vlastní kontrolery a protože jsem potřeboval tisknout nějaké knoby a fadery, objevil jsem 3D tisk. A rozhodl jsem se, že si postavím vlastní tiskárnu,“ vypráví.

Své vynálezy dával k dispozici online jako opensource, aby k nim měli přístup i ostatní. Brzy se stal hvězdou tiskařské komunity a jeho zlepšováky začali používat všichni. Z Průšových 3D tiskáren se stal celosvětový pojem a z holešovické manufaktury dokonce rekordman – v roce 2019 se zapsala do Guinessovy knihy rekordů, když se jí podařilo rozběhnout naráz 1096 tiskáren.

Proč Průša odešel z vysoké školy? Jak se jeho firma popasovala s pandemií? A kde všude se svým fanouškům podepsal? Poslechněte si příběh Josefa Průši v přehrávači v úvodu článku.

Černá čísla

Byznysový podcast Seznam Zpráv. Příběhy zakladatelů výjimečných českých firem, které ukazují, že i když jsou peníze na prvním místě, nejde vždy jen o ně.

Poslouchejte každé pondělí na SZ Byznys, ve Spotify a Apple Podcasts.

Ve spolupráci s podcastovým týmem Seznam Zpráv vyrobilo Storylab Audio. Vypravěč: Václav Vašák. Producent a režie: Damian Machaj. Scénář: Lucie Kryzová. Obsahové konzultace: Michael Mareš. Mix zvuku a hudba: Ivan Horák a František Šec.

Jaké podcasty Seznam Zpráv vás baví nejvíc? Co máme zlepšit? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované