Hlavní obsah

Insolvenční řízení textilky Veba zdržují námitky, znalecké posudky a spor mezi věřiteli

Foto: Veba

Jedna z největších českých textilek je v insolvenci. Řízení zdržují znalecké posudky. Pád Veby by znamenal katastrofu pro celé Broumovsko, kde je už teď vysoká nezaměstnanost.

Reklama

Pokračuje insolvenční řízení kolem největší východočeské textilky Veba. Firma, zaměstnávající přes 700 lidí z Broumovska, je v insolvenci od května, v červenci soud povolil její reorganizaci. Insolvenční řízení se nyní pozdrží kvůli znaleckým posudkům, které znalecká firma nestihla dodat. Zároveň proti ní jeden z věřitelů poslal námitku na podjatost.

Článek

Celkem 291 věřitelů, mezi nimiž převládají zaměstnanci firmy, se přihlásilo do insolvenčního řízení broumovské textilky Veba. Výše jejich pohledávek se vyšplhala na téměř 850 milionů korun. Mezi věřitele patří i banky, Česká správa sociálního zabezpečení a řada dalších firem z Česka i zahraničí.

Pohledávky za 410 milionů korun drží v rukou firmy podnikatele Otakara Moťky, který oznámil zájem vstoupit do upadající společnosti jako investor. Soud Vebě povolil reorganizaci, insolvenční řízení však v současné době vázne na znaleckých posudcích, které měly být v původním termínu hotové k poslednímu říjnu.

„Obdrželi jsme pouze některé z vyžádaných podkladů, avšak bez ocenění důležitých parametrů, vstupů a specifikací. Navzdory našim následným kontinuálním urgencím dlužnice a jejího ekonomického poradce jsme nicméně do dnešního dne neobdrželi veškeré základní podklady, které jsou pro soudem stanovený znalecký úkol dle naší zkušenosti klíčové. Mimo jiné se jedná o technické údaje týkající se hmotného majetku dlužnice. Dlužnice nám pouze sdělila, že jejich příprava zabere čas, avšak na náš dotaz ohledně konkrétního termínu jejich dodání již nereagovala,“ uvedla znalecká firma ve vyjádření pro královéhradecký krajský soud, který insolvenci řeší. Firma proto požádala o prodloužení lhůty do poloviny prosince, pokud materiály neobdrží, tak do pozdějšího data.

Ke znalecké firmě zároveň jeden z věřitelů poslal námitku na podjatost kvůli dřívější spolupráci s jedním z věřitelů, bankou Raiffeisenbank. Námitku podala firma Ojgar patřící do holdingu Otakara Moťky. Právě mezi Raiffeisenbank, které Veba dluží 275 milionů korun, a firmami Otakara Moťky, které drží pohledávky za 410 milionů korun, postoupené od ČSOB, Komerční banky, Citibank a UniCredit Bank, vypukl na věřitelské schůzi v první polovině října spor. Banka se ani nedostala do tříčlenného věřitelského výboru. Do něj byly zvoleni: Česká správa sociálního zabezpečení za zajištěné věřitele a Technické služby Police nad Metují a firma BV Expo s.r.o. za nezajištěné věřitele. Námitku soud zatím nevyřešil.

Dění kolem Veby pečlivě sleduje i úřad práce, pro nějž by definitivní konec textilky znamenal velkou zátěž, neboť Veba je největším zaměstnavatelem mikroregionu. „Pokud by Veba skončila úplně, mělo by to velmi nepříznivý vliv na celý region, a to nejen přímo na zaměstnance firmy, ale také na další firmy v regionu. Z hlediska skladby zaměstnanců by byli nejvíce postiženi pracovníci z výroby, kteří nemají speciální vzdělání, například přadleny či technické síly,“ říká ředitel krajské pobočky úřadu práce Martin Horák.

Konec Veby by neměl vliv jen na jednotlivce, ale i na celé rodiny. „V mnoha případech ve Vebě pracují oba partneři, ukončení výroby by tedy pro jejich rodiny mělo existenční následky,“ uvedla pracovnice úřadu práce.

I s fungující Vebou patří Broumovsko k regionům s největší nezaměstnaností. Ke konci září byla nezaměstnanost za celý Královéhradecký kraj 2,16 procenta, Náchodsko mělo 1,8 procenta, oproti tomu mikroregion Broumovsko 4,9 procenta a samotný Broumov dokonce 6,4 procenta.

Veba se do problémů dostala v roce 2015, kdy došlo k propadu na afrických trzích. V posledních letech se totiž zaměřila především na výrobu afrického bavlněného brokátu, který lidé v západní Africe používají na výrobu tradičních oděvů. V roce 2015 africké trhy ovlivnila například epidemie eboly, ale také řádění teroristické organizace Boko Haram.

Zatímco v roce 2015 měla firma 1 122 zaměstnanců, momentálně jich má zhruba 730. Pokud by nastal jakýkoliv problém, pracovní úřad bude připraven. „ Máme obecný krizový plán pro všechny případy hromadného propouštění, jeho součástí je například i posílení zaměstnanců pracovního úřadu. V tomto ohledu jsme připraveni,“ říká ředitel Horák.

Reklama

Doporučované