Hlavní obsah

Insolvenční správce firmy Vítkovice Power Engineering: Vydírají mě žalobou, volí „cestu spálené země“

Potíže při konkurzu společnosti Vítkovice Power Engineering.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Okolo rozprodeje zkrachovalé firmy Vítkovice Power Engineering i osudu šesti stovek jejích bývalých zaměstnanců to vře.

Článek

Počínání majitele jedné z největších strojírenských firem Jana Světlíka ostře kritizují jak odbory, tak insolvenční správce firmy.

Ten se snaží v konkurzu rozprodat majetek zkrachovalé firmy Vítkovice Power Engineering (VPE), která stále formálně patří skupině Vítkovice. Narazil ale na to, že důležitá součást majetku - linka membránových stěn - je umístěna v budově patřící nadále Světlíkově skupině Vítkovice.

A jak tvrdí insolvenční správce David Vandrovec (i v návrhu v insolvenčním rejstříku), Vítkovice nového majitele linky nechtěly do svého objektu pustit.

„Tento postup je zásadně proti insolvenčnímu zákonu. Správce má právo vstoupit do kterékoli místnosti, o které má informace, že se tam nachází majetek dlužníka. V tomto případě jsme to navíc stoprocentně věděli,“ řekl pro TV Seznam Vandrovec.

Nakonec pomohlo až nařízení prohlídky a předběžné opatření od soudu. Nový majitel se tak tento týden přece jen k lince dostal.

„Respektujeme předběžné opatření. Nového nabyvatele linky jsme ve středu normálně vpustili, chceme s ním spolupracovat a dodávat mu služby. Na druhé straně jsme rádi, že soud uznal, že bychom měli vědět, kdo vstupuje na náš majetek, a že je potřeba znát závazky firmy Vítkovice Power Engineering v konkurzu, které musí skupině Vítkovice hradit,“ řekla Seznamu mluvčí Vítkovic Eva Kijonková.

Světlíkova skupina Vítkovice teď také požaduje jak po Vítkovických strojírnách, tak i po firmě Vítkovice Power Engineering řádově desítky milionů, které jí firmy dluží. Insolvenční správce Vandrovec ale říká, že podle zákona zkrachovalá firma nemůže celý dluh zaplatit.

Vandrovec zároveň tvrdí, že ho Světlík vydírá tím, že na něj podal žalobu kvůli tomu, že prodal dvě výrobní součásti VPE - Mostárnu a Kotlárnu - společnosti Vítkovické strojírny, za kterou stojí investor František Pivoda.

„Bylo nám řečeno, že v momentě, kdy uhradíme Vítkovicím zapodstatové pohledávky, tak tato žaloba bude stažena. To rozhodně nesvědčí o poctivém záměru a o snaze vyrovnat se poctivou cestou,“ říká Vandrovec.

Postup Vítkovic kritizují i odboráři z Vítkovických strojíren nebo jejich majitel. I když svorně s insolvenčním správcem tvrdí, že žaloba nemá naději na úspěch, dodávají, že jim její existence způsobuje problémy.

„Zásadně nám to komplikuje přístup k financování. Bez banky se přitom nedá takhle velká fabrika provozovat,“ říká předseda představenstva Vítkovických strojíren František Pivoda.

Právě kvůli těmto problémům minulý týden stovky zaměstnanců Vítkovických strojíren demonstrovaly. V únoru se také musí vyrovnat s další nepříjemností - výplaty jim přijdou o deset dní později.

Odborový předák Lubomír Mišun zároveň podal tento týden trestní oznámení kvůli tomu, že jedna z dceřiných společností skupiny Vítkovice strhávala zaměstnancům z výplat odborový příspěvek, ten ale dále nepředávala odborům, pro které je určený.

„Trvalo to od září, k 1. únoru to bylo minimálně 150 tisíc korun,“ popsal Mišun. V minulých dnech už ale Vítkovice tento dluh vůči odborům uhradily.

Jak přesně popsal chování Vítkovic insolvenční správce Vandrovec a přehlednou grafiku vysvětlující kdo je kdo ve spletitém sporů tří „vítkovických“ firem, najdete ve videu v úvodu článku.

Reklama

Doporučované