Hlavní obsah

Inspektoři se na trzích zaměřují na dodržování hygienických zásad

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) se na farmářských trzích zaměřují na hygienické zásady prodeje.

Článek

V letošní sezoně provedli zatím zhruba stovku kontrol, nějakou závadu zjistili u devíti procent z nich. S ohledem na nelehkou situaci prodejců omezili dočasně kontrolu plnění administrativních povinností na minimum. SVS o tom informovala dnes při kontrole trhu v Ústí nad Labem.

Zahájení sezony trhů zbrzdila a ovlivnila koronavirová epidemie, otevřít se mohly po 20. dubnu. Do konce dubna situaci na otevíraných tržištích inspektoři pouze monitorovali. Kontroly se podle mluvčího SVS Petra Vorlíčka konaly ve vstřícném duchu a zaměřovaly se především na případy, v nichž bylo na první pohled patrné porušení hygienických zásad, zejména ochrany potravin před kontaminací, teploty uchování, prodeje prošlých potravin či potravin zcela bez označení.

„Úkolem kontrol bylo bezprostředně zajistit zdravotní nezávadnost nabízených produktů, naopak kontroly těch povinností, jejichž dodržování je důležité, nicméně nemají okamžitý vliv na zdraví spotřebitele, jsme odložili na pozdější období,“ uvedl ředitel SVS Zbyněk Semerád. „Od začátku června již probíhají kontroly ve standardním režimu,“ dodal.

V Ústeckém kraji letos provedli veterinární inspektoři na farmářských trzích 17 kontrol. Závadu zjistili v jednom případě. Šlo o nedodržení teplot při uchovávání nabízených produktů. Inspekce zahájila správní řízení, v jehož rámci bude uložena pokuta. V evidenci SVS a pod jejím dozorem je v současné době v kraji 36 tržišť.

Na farmářském trhu v centru Ústí nad Labem dnes inspektoři zkontrolovali tři prodejce, a to masa, mléčných výrobků a medu. Žádné pochybení neobjevili. „Chtěl bych vyjádřit radost,“ řekl novinářům u pojízdné prodejny mléčných výrobků a uzenin Daniel Macháček z ústeckého pracoviště SVS. „Vše je v pořádku, na úrovni a lze tu vidět i prodej bio certifikovaného masa s náležitým označením,“ uvedl. Inspektorky kontrolovaly teplotu zařízení, v němž byly výrobky skladovány, i dokumenty. „Kontrola je v pořádku, měly by být určitě pravidelné,“ řekl prodejce David Gabzdyl. Kontrole se nebránili ani další obchodníci.

Kvůli koronavirové epidemii nemohli sice prodejci jezdit po trzích, ale zákazníci si je našli. „Lidé u nás nakupovali víc než před epidemií,“ uvedl Gabzdyl. Podle něj zájem o zboží bez konzervantů z rodinných farem roste.

Za celý loňský rok SVS provedla na trzích celkem 557 kontrol. Nějakou závadu zjistila u 80 z nich, tedy zhruba u 14 procent kontrol. Zatímco kontrol meziročně asi o stovku přibylo, procento kontrol se závadou se opět snížilo (v roce 2018 činilo zhruba 19 procent).

Za zjištěné závady byly v roce 2019 uloženy pokuty za více než 480 000 korun. Mezi nejčastější závady patřilo nedodržování pravidel správné výrobní a hygienické praxe, nedostatky v označování výrobků a manipulace s nimi.

Základní povinnosti prodejců na trzích shrnuje Státní veterinární správa na svém webu.

Reklama

Doporučované