Hlavní obsah

Instagram nebo Facebook? Ne, tito studenti vynikají v orání a řízení traktoru

Soutěže v orání se zúčastnilo 37 studentů ze čtyř zemí.Video: Markéta Kunclová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Studenti popatnácté soutěžili v tom, kdo nejlépe zorá pole.

Článek

Oral jsem oral, ale málo! Tradiční práci mnozí znají spíše ze staré lidové písničky, přesto je stále důležitá. A dokonce v ní soutěží studenti. „Zpočátku jsem si moc nevěřila, ale loni jsem dokonce vyhrála,“ vypráví sedmnáctiletá studentka Ludmila Daňová.

Na svůj věk má netradiční schopnosti, vyniká v orání a jízdě traktorem. Stejně jako dalších šestatřicet studentů v tomto týdnu zápolila na poli v Mašovicích na Znojemsku. Teenageři tam už popatnácté soutěžili o titul nejlepšího oráče. Letos se soutěže zúčastnili i studenti ze zemí visegrádské čtyřky.

Orbu sledovali i žáci základních škol, odborníci a další zájemci. Soutěž má zatraktivnit zemědělské obory pro budoucí studenty. Podle Radislava Doliny ze Střední odborné školy a Gymnázia Staré Město v Uherském Hradišti situace u nich na škole není ale tak kritická, počet studentů dokonce mírně roste. „Když jsem před dvanácti lety začínal učit, třída měla dvacet studentů. Pak to kleslo, studentů nebylo ani deset,“ vzpomíná Dolina. Posledních pět let však podle Doliny nastupuje do prvního ročníku oboru agropodnikání v Uherském Hradišti každoročně patnáct až osmnáct studentů. „Očekává se generační výměna v zemědělských firmách. Veřejnost pochopila, že jsou zemědělci potřeba,“ dodává.

Podle oficiálního webu Zemědělského svazu ČR se průměrný podíl českých zemědělských studentů blíží průměru Evropské unie. Předseda svazu Martina Pýcha na webu uvádí, že problém není v nedostatku učňů a studentů v zemědělských oborech, ale spíše v tom, že studenti často v oboru nezůstávají a hledají si práci v jiných odvětvích. Letošní ročník soutěže v orbě celkově vyhrála opět dívka, Júlia Rebeka Daragics z Maďarska. Nejlepším z českých oráčů byl druhý Tomáš Svoboda z Vyškova.

V doprovodném programu si návštěvníci prohlédli moderní zemědělskou techniku nebo vyzkoušeli historickou orbu s koňmi. Jako za starých časů zápolil s polem i Jiří Valenta ze Znojma. „Musím říct, že naši předkové se opravdu nadřeli, dalo to zabrat, musí se to umět,“ komentoval Valenta dojmy z orby po dojezdu.

Mladí oráči ve čtvrtek dopoledne orali na soutěžní ploše o šířce deseti a délce pětadvaceti metrů. Za pomoci jednostranného soutěžního pluhu studenti nejprve provedli rozpich. Tím pozemek rozorali uprostřed a otevřeli brázdy. Poté pozemek skladem zarovnali a doorali. Podmínky byly podle dohlížejících učitelů těžké. Jednomu z oráčů ale vyhovovaly. „Tady je jiná hlína, jede to dobře, u nás je to samý kámen,“ chválil soutěžní podmínky Pavel Hudeček z učiliště ve Veselí nad Moravou.

Soutěžící musí zvládat několik souvisejících činností. Rozhodčí hodnotili rozpich, sklad, hloubku, zaorání a vyorávání pluhu, provedení poslední brázdy a celkové provedení. „Parcela by měla být krásně rovná a souměrná,“ upozornil Josef Brouček, ředitel Střední odborné školy ve Znojmě. Klíčem k vítězství je podle něj správně seřízený pluh.

Odchylky měřili soutěžící a rozhodčí pomocí speciální měrky. Hodnotitelé byli odborníci z praxe, zástupci zúčastněných škol a prodejci zemědělské techniky. Celkem mohli soutěžící získat až sedmdesát bodů. To se nikomu nepovedlo. Hodnocení je podle rozhodčích objektivní, k dispozici mají podrobnou tabulku. „Třeba tady je jasně vidět, že student nedooral,“ ukazuje nedooraný úsek rozhodčí Zdeněk Branč.

Soutěžení v orbě má v Česku dlouholetou tradici. První písemně doložené soutěžní klání se uskutečnilo v roce 1855. Letošní mistrovství České republiky v orbě budou hostit v říjnu jihomoravské Žabčice. Akce zvaná „Orba století” je součástí programu oslav sta let od založení Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně.

Reklama

Související témata:

Doporučované