Hlavní obsah

Intel dostane výjimku, může dodávat pro Huawei

Foto: Intel

Ilustrační foto.

Reklama

Zákaz spolupráce amerických firem s čínskou firmou Huawei není tak přísný, jak se z prohlášení politiků může zdát. Výrobce čipů Intel dostal na další dodávky výjimku.

Článek

Výrobce čipů Intel získal licenci amerických úřadů na další dodávky některých svých výrobků čínské firmě Huawei. Podle agentury Reuters to uvedl mluvčí této americké firmy. Huawei se ocitl uprostřed zostřujícího se napětí mezi Čínou a Spojenými státy. Washington se snaží přimět vlády jiných zemí, aby se spolupráci s čínským telekomunikačním gigantem vyhnuly, a americkým firmám v ní brání.

O tom, že Intel získal povolení úřadů k dodávkám Huawei, napsal tento týden už čínský státní list China Securities Journal. Že také požádala úřady o svolení dále zásobovat Huawei, informovala minulý týden i čínská společnost Semiconductor Manufacturing International Corporation, která používá americké vybavení k výrobě čipů pro Huawei a jiné firmy.

Huawei založil v roce 1987 bývalý inženýr Čínské lidové osvobozenecké armády. Firma popírá americká obvinění, že provádí pro Peking špionáž, a tvrdí, že USA se ji snaží pošpinit proto, že západní společnosti zaostávají v technologii 5G, kterou nabízí.

V Česku tento největší světový výrobce telekomunikačních zařízení podle médií nedávno nezískal od Národního bezpečnostní úřadu bezpečnostní prověrku na úroveň tajné. Pro spolupráci s českými operátory při budování mobilních sítí 5G v zemi ale prověrku nepotřebuje. V roce 2018 před používáním softwaru i hardwaru od Huawei varoval Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost.

Reklama

Doporučované