Hlavní obsah

Intel outside. Apple nasadí do svých počítačů vlastní procesory

Foto: https://yourstory.com/

Ilustrační foto.

Reklama

Apple se chystá na další velký skok. Podle informací agentury Bloomberg se rozhodl ukončit spolupráci s výrobcem procesorů Intel a do počítačů Mac nasadí vlastní „železo“.

Článek

Výrobce procesorů Intel používá od roku 2005 slogan „Intel inside“, nyní jim však společnost Apple logo přepsala na „Intel outside“. Firma s nakousnutým jablkem se totiž rozhodla, že se s předním světovým výrobcem procesorů po 14 letech spolupráce rozloučí.

Zpočátku vypadalo spojení Apple-Intel dokonale, ale postupem času Intel nestíhal vyrábět a na jeho výrobky začala stále více dotírat konkurence, čímž firma s nakouslým jablkem ve znaku přicházela o dolary i dobrou pověst.

Podle agentury Bloomberg se Apple chystal k velkému skoku už v roce 2018 a pak také loni. Vášnivé debaty mimo jiné vyvolal nástup architekta procesorů ARM Mika Filippa do centrály Applu v Cupertinu. Filipp pracoval ve společnosti ARM deset let, takže jeho nové angažmá vypadalo jako potvrzení o rozvázání pouta Apple-Intel.

Na Worldwide Developer Conference (WWDC), která se bude konat 22. června, podnik plánuje oznámení, že přechází na své vlastní procesory u počítačů Mac. iPhony i iPady už jednotky z vlastní dílny pohánějí, takže přechod i k Macům a nahrazení Intelu je vlastně logický krok. Načasování oznámení se však podle zdrojů agentury Bloomberg, která na zprávu upozornila, může ještě změnit.

Intel v ohrožení?

Nové „applí“ procesory sice mají být založeny na stejné technologii jako čipy v menších zařízeních, ale to neznamená, že se Apple loučí se dvěma operačními systémy - minimálně se o tom zatím nemluví. Na počítačích má stále běžet macOS, nikoliv iOS.

Investoři přechod na procesory vlastní výroby vyhodnotili jako krok správným směrem, protože akcie Applu začaly sílit.

Poprvé v historii budou „applí stroje“ pohánět procesory navržené samotným Applem a pro firmu půjde o třetí výměnu. Začínala s procesory Motorola, pak přesedlala na PowerPC a v roce 2005 oznámil Steve Jobs, že nové Macy bude pohánět právě Intel.

Pro něj není konec spolupráce dobrá zpráva, Apple sice pokryje asi 10 procent počítačového trhu, což na první pohled není velká katastrofa, ale v této otázce jde hlavně o prestiž. Produkty Applu jsou jednoduše jiné, jedním slovem prémiové. Může to tak vyvolat vzpouru proti Intelu i u ostatních výrobců. Příkladem mohou být Microsoft, Samsung nebo Lenovo, kteří již se svými laptopy jedou nějaký čas právě na ARM čipech.

Nadupanější než Intel?

Testy nových počítačů s čipy využívajících architekturu ARM ukázaly značná vylepšení oproti verzím s procesorem Intel: hlavně pokud jde o grafický výkon a aplikace využívající umělou inteligenci. Navíc jsou jablečné procesory energeticky účinnější, což se může rovnat tenčím a lehčím zařízením.

Na konferenci WWDC Apple také připravuje aktualizace svých dalších operačních systémů iOS, iPadOS, tvOS a watchOS, které mají nést změny v různých funkcích a vylepšení fitness funkcí Apple Watch. Velkou prioritou je zlepšení výkonu mobilního softwaru iOS 13.

Práce na čipu probíhá už několik let a je považována za jednu z těch nejtajnějších v historii společnosti. Před dvěma lety Apple úspěšně vyvinul čip pro Mac založený na procesoru iPad Pro pro interní testování, což mu evidentně dodalo sebevědomí.

Nebude to snadné

Ke zprávě se v rozsáhlém vláknu na Twitteru rozepsal bývalý prezident divize Windows v Microsoftu Steven Sinofsky, který stál za vývojem operačního systému Windows, prohlížeče Internet Explorer a dalších online služeb, jako je například Outlook.

Sám totiž moc dobře ví, jaké potíže může způsobit přechod platformy na novou architekturu procesorů. Podle něj se potenciálním problémům pravděpodobně nevyhnou ani vývojáři Applu.

Zda to Apple zvládne, se můžeme pouze dohadovat, ale v první řadě si musíme počkat na 22. června. A jenom čas pak ukáže, jaký vliv bude mít rozvázání spolupráce na produkty jablečné společnosti.

Reklama

Související témata:

Doporučované