Hlavní obsah

Internet je vytížený jako o silvestru. Lidé v karanténě přetěžují síť

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Evropa zasedla k internetu. Firmy, které provozují streamovací služby, sociální sítě a telekomunikační služby, se teď musí vypořádat s enormním zájmem a přetížením sítě.

Článek

Například provozovatel placené internetové televize Netflix na popud evropského komisaře pro vnitřní trh Thierryho Bretona sníží v zájmu zachování hladkého fungování internetu rychlost a kvalitu přenosu svých videí.

Síť je přetížená, protože ji v Evropě více využívají občané nucení kvůli epidemii nového koronaviru nechodit do práce a do škol a zůstávat doma. Omezení bude trvat 30 dní, uvedla ve čtvrtek americká společnost. Netflix upřesnil, že v Evropě sníží kapacitu svých služeb asi o 25 procent.

Televize nabízí přístup k filmům, seriálům a televizním pořadům na tabletech, chytrých telefonech, počítačích a herních konzolích. Od října má i české uživatelské rozhraní s českými titulky a dabingem.

Facebook jako o silvestru

O vážnosti přetížení promluvil také spoluzakladatel Facebooku Mark Zuckerberg. Pandemie, která se nyní šíří po celém světě, každou hodinu přináší nové informace, zprávy a vyhlášení vlády i pro technologickou sféru. Podle Zuckerberga si sociální síť sahá na své limity a počty hlasových i videohovorů na WhatsAppu a Messengeru jsou momentálně dvojnásobné než obvykle. Nárůst poptávky popsal jako „daleko za“ nejvytíženějším bodem v roce – silvestrem.

Stejně jako zbytek světa sedí kvůli karanténě u internetu více než obvykle i Češi. Mnozí ve volném čase kromě sociálních sítí využívají právě streamovací služby – kromě YouTube a Netflixu také HBO GO. To však ohlásilo „koronavirovou“ přestávku, kvůli které se pozdrží dabing několika plánovaných filmových novinek.

„Vzhledem k současným obavám ohledně koronaviru (COVID 19), se kterým se potýká Česká republika a celý svět, jsme se rozhodli pozastavit výrobu všech nových dabingových aktivit po dobu nejméně dvou týdnů,“ stojí v prohlášení HBO GO. „Navzdory tomu doufáme, že v naší nabídce najdete to, co právě hledáte, a zhlédnutí si užijete ve stejné míře i s českými titulky,“ dodává firma.

Češi na datech

Nárůst zájmu o využívání mobilních dat potvrdili i mobilní operátoři v Česku. „Z našich aktuálních čísel vidíme, že objem využitých dat u mobilního internetu vzrostl za poslední týden o šest procent. A pokud bychom aktuální stav srovnali s tím před dvěma týdny, nárůst už je osm procent. Lidé v domácnostech ale logicky více využívají pevný internet. Tam v síti UPC vidíme nárůst zejména v dopoledních hodinách, což souvisí s prací lidí z domova. Dopoledne se datový tok pohybuje zhruba o třetinu výše, než je běžné. V průměru celého dne je nárůst zhruba 15 procent nad průměrem. U ostatních fixních linek Vodafonu narostl provoz v průměru o 18 procent,“ sdělila Seznam Zprávám Kateřina Šantorová z tiskového oddělení společnosti Vodafone.

Podobně je na tom T-Mobile. Operátor dokonce od středy svým zákazníkům s tarifem nabídl neomezená data zdarma. Ke stejnému kroku přistoupilo i konkurenční O2.

„Do pátečního dopoledne si je aktivovalo 233 tisíc zákazníků z řad fyzických osob a drobných podnikatelů. Datový provoz díky neomezeným datům zase o něco povyskočil – pokud porovnáme 19. 3. s ‚přednouzovým‘ čtvrtkem 5. 3., byl objem přenesených dat v mobilní síti o 36 procent větší. Objem přenesených dat roste zhruba od 9. března,“ informoval Jiří Janeček za T-Mobile. „Hlasový provoz se už po výkyvu na začátku týdne ustálil, nicméně je stále zhruba o 20 procent vyšší než na začátku března,“ dodal.

Seznam Zprávy kontaktovaly také mluvčí společnosti O2 Lucii Jungmannovou. Operátor na rozdíl od konkurence žádná konkrétní čísla nezveřejnil. Jungmannová jen poznamenala, že společnost v uplynulých dnech zaznamenala zvýšený provoz v mobilní i fixní síti, který se týká jak dat, tak hlasového provozu.

Reklama

Doporučované