Hlavní obsah

Internet oslavuje zvířecího hrdinu. Mýval pokořil mrakodrap, vyšplhal do výšky 93 metrů

Mývalí Spiderman zdolal mrakodrap.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vrcholu mrakodrapu dosáhlo chundelaté zvíře po celodenní odyseji ve tři hodiny ráno místního času, zaměstnanci útulku pro mývala na střechu připravili odchytové pasti s jídlem.

Článek

Internet oslavuje nového hrdinu. V hlavním městě Minnesoty Saint Paul natočili Američané mývala, který strávil celý den lezením po betonové budově. Zaměstnancům útulku Wildlife Management se podařilo mývala odchytit.

Příběh malého lezce začal na začátku týdne, kdy si několik lidí všimlo, že na stříšce vedoucí z prvního patra domu je uvězněný mýval. V úterý ráno podnikli údržbáři spolu s hasiči záchrannou misi, kdy zvířeti vytvořili provizorní žebřík z prken, po němž měl mýval seběhnout dolů do bezpečí. Plán ale nevyšel, mýval se namísto záchrany lekl, přelezl na vedlejší mrakodrap a začal šplhat.

Nebojácný mýval stoupal vzhůru skoro celý den, čas od čas si zdříml na úzkých parapetech. Zatímco zvíře takřka neúnavně šplhalo výš a výš, před budovou se vytvořil hlouček lidí, který jeho výkon se zatajeným dechem sledoval. Saintpaulská média vysílala mývalovo dobrodružství on-line a sociálně sítě, zejména Twitter, zaplavila videa zachycující jeho cestu vzhůru.

Vrcholu mrakodrapu dosáhlo chundelaté zvíře ve tři hodiny ráno místního času. Zaměstnanci útulku pro mývala na střechu připravili pasti s jídlem, které se obvykle používají při odchytu koček. Mnoho lidí vyjádřilo na sociálních sítích naději, že se mýval nakonec ve zdraví dostane zpátky na zem. Připojil se k nim i režisér James Gunn, který natočil sci-fi film Strážci Galaxie, v němž hraje právě mýval jednu z hlavních rolí. „Daruji tisíc dolarů jakékoli nepolitické charitě, kterou vybere ten, jenž zachrání tohoto mývala. Nezvládám to. Chudák kluk,” napsal na Twitter Gunn.

Příběh mývala ale nakonec skončil šťastně. Útulku Wildlife Management se zvíře podařilo odchytit. Pro mnohé se stal během své krátké odyseje inspirací – Američané sdíleli na Twitteru například napodobeniny mývala a mrakodrapu vyrobených z plsti nebo akvarelové obrazy zachycující mývalovu cestu vzhůru.

Reklama

Doporučované