Hlavní obsah

Internet se baví varováním úřadů v USA, že kondomy jsou jen na jedno použití

Americké úřady varovaly, že kondomy lze efektivně použít jen jednorázově.Video: Lukáš Marek, Reuters

 

Reklama

Kondom je jen na jedno použití. Samozřejmost, která baví Američany na internetu sdílelo středisko pro prevenci a kontrolu nemocí. Tweet následně sklidil mezi uživateli sociální sítě řadu zesměšňujících komentářů.

Článek

Americké úřady varovaly obyvatelstvo, že kondomy nejsou určeny k opakovanému použití. Středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (CDC) na to upozornilo na svém twitterovém účtu věnovaném sexuálně přenosným chorobám.

„Říkáme to, protože lidé to dělají: nemyjte ani znovu nepoužívejte kondomy. Použijte při každém sexu nový,“ upozorňuje tweet, pod který se objevily desítky poznámek více či méně vtipně reagujících uživatelů.

Podle agentury AP vyvolala potřebu naléhavého varování skutečnost, že mnoho Američanů použité kondomy vymývá, místo aby je vyhodili. A to i přesto, že se o problému mluví ve školách nebo v informačních kampaních jako je například AMAZE Org. CDC rovněž varovalo, že prezervativy mají svou záruční dobu, po jejímž uplynutí může být použití riskantní.

Nesprávné zacházení s kondomem, jako je jeho opakované použití, snižuje jeho ochranný efekt. Může tak dojít k jeho protržení či sklouznutí.  Správné užití pak může omezit možnost nakažení sexuálně přenosnými nemocemi, ale i přenos smrtelně nebezpečných virů zika nebo ebola, uvedlo americké středisko.

Reklama

Související témata:

Doporučované