Hlavní obsah

Internet zdarma i nové železnice. Britské strany se předhánějí v předvolebních slibech

Foto: Reuters

Premiér Johnson označil brexitovou dohodu za pýchu svých 100 dní v premiérské funkci.

Reklama

Dvacet sedm dní zbývá do hlasování – naslibované jsou miliardy liber. Předvolební kampaň ve Velké Británii je v plném proudu a politické strany se předhánějí, která z nich předloží voličům lákavější nabídku. Je libo obnovit železniční trať za půl miliardy liber nebo mít superrychlé internetové připojení zdarma?

Článek

Toryové: Miliardy liber sem, miliardy tam

„Dokončeme brexit. Naplňme potenciál Británie.” S takovou vyrazili do předčasných voleb, které se v Británii konají 12. prosince, vládní konzervativci. Zhruba před týdnem představil britský premiér Boris Johnson volební program: jakmile budou toryové hotovi s brexitem, mají v plánu zlepšit školství i britskou infrastrukturu. A to například tím, že zprovozní železnici spojující malá města a vesnice po Velké Británii.

Návrh si vysloužil nejedno zvednuté obočí. Jde o železniční síť, kterou Britové přestali používat už v šedesátých letech 20. století a jejíž obnovení by je vyšlo na 500 milionů liber.

„Města a vesnice odstřižené zavřením železničních tratí v šedesátých letech znovu napojíme na tuto síť, a to půlmiliardovým plánem, který má podpořit komunity, na něž jsme pozapomněli,” řekl k návrhu premiér Johnson. Další horentní sumy plánují konzervativci investovat do sítě rychlonabíjecích stanic pro elektromobily a elektrická nákladní auta.

Ve středoanglickém Coventry premiér řekl, že dokončit brexit by po měsících paralýzy pomohlo zemi napravit její politické, ekonomické i duševní zdraví. A v Birminghamu před několika týdny označil brexitovou dohodu za pýchu svých 100 dní v premiérské funkci.

Internet pro všechny, nabízejí labouristé

Velkolepě se ke kampani postavila i opozice. „Je čas na skutečnou změnu,” naléhají labouristé ve svém předvolebním sloganu na voliče. Stejně jako konzervativci i Labour Party slíbila nebetyčně vysoké investice. Britská média upoutal především slib vysokorychlostního internetu zdarma do každé domácnosti i firmy. A to do roku 2030. Do pěti let by k síti 5G mělo mít přístup přes patnáct milionů z nich.

Lídr labouristů Jeremy Corbyn o ambiciózním a vizionářském – jak strana sama uvádí – plánu za dvacet miliard liber promluvil v Lancasteru. Uvedl, že širokopásmové připojení se z luxusu stalo základním nástrojem a mělo by se na něj nahlížet jako na veřejnou službu, napsal britský server The Independent. Internetové připojení zdarma by každému Britovi ušetřilo v průměru zhruba 30 liber měsíčně, v přepočtu asi 900 korun.

Na konci října Corbyn slíbil, že Británii změní. Chce „znovu vybudovat” veřejné služby a zaměřit se mimo jiné i na „daňové podvodníky, znečišťovatele, prohnané majitele nemovitostí” a další.

Konzervativci na první příčce v průzkumech

Liberální demokraté, kteří jdou mimochodem do voleb se sloganem „Zastavme brexit, vybudujme lepší budoucnost”, nad plány svých rivalů kroutí hlavou. „Jsou to sice vánoční volby, ale toto je šílené. Další den, další položka na seznamu přání, kterou si nemůžeme dovolit,” řekl mluvčí strany pro otázky obchodu Sam Gyimah podle The Independentu.

Ačkoliv se politici v médiích i regionech ohánějí velkými plány jako například obnovení železnice nebo internet pro všechny, ústředním tématem voleb je brexit. Konzervativci chtějí z Evropské unie „konečně“ odejít ke konci ledna, jak zní zatím poslední odklad brexitu. Labouristé se chtějí na další průběh unijního odcházení zeptat lidí v referendu. Johnsonovu dohodu odmítají. Liberálové, jak ostatně říká i jejich slogan, brexit nechtějí vůbec. Podobně to vidí třeba Skotská národní strana (SNP).

Jedno je jisté, ve středu měli podle posledního průzkumu společnosti Kantar konzervativci nad opozičními labouristy desetiprocentní náskok. Torye by volilo 37 procent dotazovaných, zatímco Labour Party by získala 27procentní podporu. Liberální demokraté jsou ještě o deset procentních bodů níž než Corbynovo seskupení. A za Brexit Party Nigela Farage stojí devět procent voličů.

Reklama

Doporučované