Hlavní obsah

Internetová kočičí celebrita Grumpy Cat vyhrála soudní spor o 710 tisíc dolarů

Virální kočka z internetu vysoudila stovky tisíc dolarů.

 

Reklama

Důvodem soudního sporu bylo zneužití dohody o užívání známého motivu firmou Grenade. Ta měla kontrakt na prodej chlazeného kávového nápoje, ale nabízela více výrobků s Grumpy Cat.

Článek

Majitelé kočky Grumpy Cat, která se na internetu proslavila svým mrzutým výrazem, v soudním sporu vyhráli 710 tisíc dolarů, v přepočtu asi 14,5 milionu korun. Žalovali americkou firmu Grenade za porušení dohody o užívání motivu známé kočky.

Firma měla práva pouze na prodej chlazeného nápoje Gramppuccino, ale nabízela více výrobků s Grumpy Cat, například praženou kávu nebo trička. Majitelé kočky se proti porušení kontraktu v roce 2015 ohradili a podali žalobu. Kalifornský federální soud jim nyní dal za pravdu.

Společnosti Grenade nařídil zaplatit majitelům kočky více než 700 tisíc dolarů jako náhradu škody za porušování autorských práv a ochranné známky a jednodolarový poplatek za porušení smlouvy.

Podle amerických médií se Grumpy Cat osobně účastnila lednového soudu, u vyhlášení konečného verdiktu však přítomna nebyla.

Šestiletá kočka, která se ve skutečnosti jmenuje Tardar Sauce (anglická zkomolenina tatarské omáčky), se proslavila díky svému neobvyklému mrzutému výrazu. Za ten může nanismus, tedy porucha způsobující malý vzrůst, a předkus. Její fotky se v roce 2012 začaly virálně šířit internetem.

Po kočce je pojmenovaná firma Grumpy Cat Limited, která prodává suvenýry s jejím motivem, včetně oblečení, plyšových hraček a dalších. Grumpy Cat se objevila v několika televizních pořadech po celém světě a v roce 2014 hrála ve vlastním vánočním filmu.

Reklama

Doporučované