Hlavní obsah

Internetoví diskutéři opět zasahují. Uměle zvyšují akcie marihuanových firem

Foto: Pexels.com

„Neříkám, že jde o druhý GameStop, ale růst cen rozhodně nestojí na pevných základech,“ říká analytik. Ilustrační fotografie.

Reklama

Debata o legalizaci marihuany po celých USA pomohla akciím firem s konopím. Reagovaly na ni i drobní investoři, kteří poslední týdny záměrně ovládají investiční prostředí. Konopný byznys rostl na burze o desítky procent.

Článek

Akcie konopných firem ve Spojených státech přes noc vzrostly o desítky procent. Nečekanému posílení pomohlo jednání amerického Senátu. Ten přichází s náznaky, že by mohla být legalizována marihuana po celých USA. Toho využili drobní investoři, kteří se shlukují na sociální síti Reddit a uměle vyhánějí ceny akcií firem, na nichž se společně domluví.

„Amatérští“ investoři znovu v akci

Nedávným příkladem byly například akcie společnosti GameStop. Ty za několik dnů vzrostly asi o 1500 procent na hodnoty, které podle ekonomů nelze obhájit. Situací se zabývají regulační orgány. Část těchto drobných investorů se totiž netají tím, že jejich hlavním cílem je přivodit ztráty velkým fondům z Wall Street.

Lékařské i rekreační užívání marihuany je v současné době legální už v 15 státech USA. A podle agentury Reuters obchod firem s konopím prosperuje stále lépe. V letošním roce by mohl vzrůst až na 24 miliard dolarů. Na americké politické scéně se totiž v poslední době diskutuje o zrušení zákazu užívání konopí.

Například šéf demokratů v horní komoře amerického Kongresu Chuck Schumer sdělil ve svém příspěvku na Twitteru, že přišel čas napravit škody, které způsobila dlouholetá válka proti drogám, již vedly předchozí administrativy.

Nejvýraznější růst zaznamenaly akcie kanadské farmaceutické firmy Tilray, které jsou kótované na americké technologické burze Nasdaq. Jen za středu jejich hodnota vzrostla o více než polovinu. Zájem je ale zřetelný i u dalších z nich. Za zmínku stojí například společnost Aphria nebo Aurora Cannabis. Obě firmy zaznamenaly růst v desítkách procent.

Podle analytiků z Wall Street je jasné, že hojné diskuze na téma legalizace marihuany mají na růst a zájem o akcie firem s konopím značný vliv. Na výsledcích se ale podepisují i drobní investoři z platformy WallStreetBets, kteří se speciálně o společnost Tilray v posledních hodinách zajímají.

Nadhodnocené akcie

„Věříme tomu, že firmy nyní táhnou investoři z řad jednotlivců,“ okomentoval pro americkou televizní stanici CNBC Pablo Zuanic, analytik banky Cantor Fitzgerald. „Neříkám, že jde o druhý GameStop, ale růst cen rozhodně nestojí na pevných základech,“ dodal.

V závěrech, že se jedná o další nadhodnocené akcie, se shodují i jiní analytici. Firmy, které evidují výrazný nárůst hodnoty, jsou původem z Kanady (a jsou uvedeny v grafice výše, pozn. redakce). I přesto, že působí také na americkém trhu, z případných změn by podle odborníků příliš profitovat neměly.

U akcií GameStopu dokázali investoři ze sociální sítě Reddit vyhnat cenu hromadnými nákupy díky tomu, že investiční fondy naopak ve velkém sázely na její pokles. Stejně tak společnost Tilray čelí v posledních dnech rostoucímu zájmu tzv. short-sellerů. Podíl akcií firmy Tilray, které si kvůli této spekulaci zapůjčili, byl ve středu na 37 procentech. Na konci ledna to bylo 27 procent, uvedla agentura Reuters s odkazem na data analytické společnosti Ortex.

Reklama

Doporučované