Hlavní obsah

Intersnack staví na Táborsku vodovod, napojit se mohou i obce

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Výrobce chipsů Intersnack buduje v Choustníku na Táborsku téměř desetikilometrový vodovod, který umožní napojit i okolní obce. Stavba povede z Košic u Soběslavi do Choustníku, skončí v létě 2021.

Článek

Nedostatek pitné vody potřebné k mytí, škrábání a krájení brambor, řeší zatím firma tak, že ji denně dováží cisternami z 15 kilometrů vzdáleného Tábora. Vodu dodá Jihočeský vodárenský svaz (JVS). ČTK to dnes sdělil mediální zástupce JVS Zdeněk Zuntych.

Vodovod povede po pozemcích šesti obcí. Odbočky pro napojení vzniknou u obcí Krátošice, Skopytce a Kajetín. Výši investice firma neuvedla.

„Pro nás to je jediné možné strategické, dlouhodobé řešení. Naše výroba je hodně náročná na spotřebu vody a ze svých ani obecních studní víc vody při dlouhodobém suchu už nelze získat. To potvrdil i geologický průzkum. Pomůže-li to vyřešit či zlepšit situaci s vodou v okolních obcích, pak to je bonus,“ řekl ředitel choustnického závodu Intersnack Miloš Cikrt.

Stavba, jejíž příprava trvala tři roky, zahrnuje předávací a čerpací stanice a 9872 metrů vodovodního řadu, který se na soustavu napojí v Košicích a skončí ve vodojemu firmy. Intersnack dosud pitnou vodu na úpravu brambor dovážel každý den cisternami z Tábora, a to i přesto, že použitou vodu čistí a ještě jednou využije. Zároveň z ní vytáhne škrob, který dál zhodnotí. Vypouštěná voda se pak čistí ve vlastní a v obecní čističce.

„Z vlastních studní nám chybí zhruba třetina potřebného množství. Na výrobu tuny chipsů je třeba asi 15 tisíc litrů pitné vody. Brambory obsahují škrob a cukr, a kdyby se neupravovaly pod vodou, hnědly by,“ uvedl Cikrt.

Vodovod chce využít i obec Choustník. Stavba jí umožní napojit místní části, kde lidé čerpají vodu ze studní, jako je Kojetín. Starosta Jan Kubart (Nezávislí) předpokládá, že až Intersnack zavře své vrty, spodní hladina vody stoupne. Nabízí se i možnost některý z jeho vrtů převzít.

Výrobci brambůrek, společnosti Intersnack, loni meziročně vzrostl zisk po zdanění o 31 procent na 60,7 milionu korun. Obrat firmy, která vyrábí například bramborové lupínky pod značkou Bohemia, dosáhl 1,57 miliardy korun, meziročně se tak zvýšil o více než desetinu.

Jihočeská vodárenská soustava měří přes 550 kilometrů, vodu z ní pije a používá na 400.000 Jihočechů, více než polovina obyvatel jižních Čech. JVS je největším producentem pitné vody na jihu Čech. Loni dodal 16,16 milionu metrů krychlových vody.

Reklama

Doporučované