Hlavní obsah

Za co, panebože, za co? Umělec politiku nezmění, i když si to lidé myslí, říká Tomáš Klus

Místa Tomáše Kluse – Seznamu ukázal, jak se připravuje na koncert a jak probíhají poslední minuty před vystoupením.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

Intimní vhled do rituálů Tomáše Kluse: Bosé nohy, čaj a soška Buddhy v novém pořadu Místo redakce Seznam Zprávy.

Článek

Tomáš Klus chodí bos. Bos byl i na festivalu České hrady.CZ na Kunětické hoře, ačkoli krátce před jeho vystoupením zkropil areál déšť a všude bylo bláto a kaluže.

Právě tam za ním vyrazil štáb redakce Seznam Zprávy, aby se spolu s populárním písničkářem podíval do zákulisí hudebního festivalu. Tedy na místo, které pro Tomáše Kluse znamená mnoho.

Hudebník si potrpí na rituály. Vozí si termosku s vlastním čajem Tulsi Brahmi, který pije před vystoupením, nejí maso, vyhýbá se alkoholu a playlist, jejž píše zásadně až krátce před vystoupením, opaluje bílou šalvějí. S sebou má sošku Buddhy.

Před koncertem se rád prochází po areálu festivalu. Jenže i když většina jeho kolegů z hudební branže projde davem fanoušků bez většího humbuku, Tomáš Klus nemá šanci. Fotí se s ním totiž každý, kdo ho vidí.

Tomáš Klus je často tázán na politiku. „Já nesoudím,“ říká s tím, že se na svých nepřátelích učí trpělivosti, ovšem coby hudebník činy politiků jen těžko ovlivní. „Píseň Pánubohu do oken vzbudila v lidech dojem, že mám nějakou větší moc. Že můžu změnit ty věci, že můžu vyhodit politiky. Já ale žádnou takovou moc nemám,“ dodává Klus.

Kdo je podle něho „Robinem Hoodem“ české politiky? Odpověď najdete ve videu, stejně jako odpovědi na další otázky – třeba na tu, kterou ze svých písní Tomáš Klus neměl rád. A proč.

Reklama

Související témata:

Doporučované