Hlavní obsah

Inuitka bude zastupovat královnu. Původní obyvatelé Kanady zažívají milník

Foto: Profimedia.cz

Generální guvernérka Kanady Mary Simonová.

Reklama

Prestižní funkci generální guvernérky, která zastupuje mimo jiné i britskou královnu Alžbětu II., poprvé v historii země bude vykonávat žena inuitského původu.

Článek

Původní obyvatelka Kanady Mary Simonová se stane jako první žena tohoto původu 30. generální guvernérkou Kanady v historii země. Zastupovat bude také britskou královnu Alžbětu II. v zemi a bude vrchní velitelkou kanadských ozbrojených sil. Přestože se jedná o pozici především formální, k jejímu udělení je potřeba schválení britské královny a doporučení od kanadské vlády.

Simonová oznámila svou nominaci na tiskové konferenci po boku kanadského premiéra Justina Trudeaua v úterý. „Jsem poctěna a připravena stát se první domorodou generálkou Kanady. Mohu s jistotou říct, že moje jmenování je pro Kanadu historickým a inspirativním okamžikem a důležitým krokem vpřed na dlouhé cestě k usmíření,“ uvedla pro novináře.

Nadšení vyjádřil z jejího jmenování i kanadský premiér Justin Trudeau. „Dnes, 154 let od vzniku země, se uchylujeme k historickému kroku. Neznám pro tuto pozici nikoho lepšího,“ zdůraznil.

Jmenování Simonové přichází několik týdnů poté, co celou Kanadou otřáslo nalezení masového hrobu desítek indiánských dětí na půdě asimilačních internátních škol spravovaných tamní církví a vládou. Více jsme se tématu věnovali v článku níže.

Předchozí guvernérka Julie Payetteová byla z funkce guvernérky odvolána letos v lednu poté, co byla obviněna z vytváření toxického prostředí na pracovišti. Americká CNN informuje, že bývalá guvernérka čelila obvinění z vyhrožování zaměstnancům nebo šikany.

Dlouholetá bojovnice za práva Inuitů v zemi Simonová se narodila v inuitském teritoriu Nunavik v severním Quebecu, získala několik prestižních kanadských ocenění za svou práci a působila například jako velvyslankyně v Dánsku. Její jmenování do této prestižní funkce chválí i další členové komunity původních obyvatel po celé zemi.

Reklama

Související témata:

Doporučované