Hlavní obsah

Invalidní vozík a profesionální sport: Dvojnásobný mistr světa v Ironmanu Tománek poráží i zdravé sportovce

Rozhovor s paratriatlonistou Janem Tománkem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Triatlonista Jan Tománek, který je od patnácti let upoutaný na invalidní vozík, obhájil na začátku září titul mistra světa v polovičním Ironmanu. Jeden z nejúspěšnějších tuzemských parasportovců se kromě triatlonu věnuje i běžeckému lyžování a je jediným Čechem, který na sledgi dokázal dokončit nejdelší a nejnáročnější běžkařský závod na světě Vasaloppet 90.

Článek

Jan Tománek se pyšní už druhým titulem mistra světa v polovičním Ironmanu. Druhou zlatou medaili v kategorii handicapovaných vybojoval na začátku září v jihoafrickém Port Elizabeth s časem 5:37:24. Triumfu ale předcházely technické problémy, kdy formule určená pro běžeckou disciplínu na místo dorazila rozbitá. Místo poslední přípravy a tréninků tak musel shánět opraváře.

„Přiznám se, že pocity před závodem byly opravdu hodně smíšené. Bylo tam totální rozčarování, jestli budu moct závodit, i deprese, že to s rozbitým vozíkem nepůjde.“ Do závodu ale obhájce vstupoval s nadhledem a lehkostí a od prvních záběrů ve vodě byl v čele.

Jednatřicetiletý paratriatlonista zůstal v patnácti letech po srážce s nepozorným řidičem odkázaný na invalidní vozík. A byla to právě vážná nehoda, která ho přivedla na dráhu profesionálního sportovce. „Před úrazem jsem bral sport jen jako zábavu, v současné době je to mojí profesí a způsobem obživy.“

Tománek, který se v porovnání s nehandicapovanými závodníky pravidelně umísťuje v první třetině celkového pořadí, se profesionálním sportem uživit dokáže. Přiznává, že situace je ale velmi složitá. „Pokud chcete být dobrý vrcholový sportovec, tak současně musíte být hodně aktivní ve sportovním marketingu a ty informace si dokázat sehnat.”

Místo, aby po úspěšném závodě slavil a odpočíval jako většina sportovců, čeká ho psaní tiskových zpráv a komunikace s médii i partnery. „V tu chvíli usíná Honza Tománek sportovec a probouzí se Honza Tománek manažer, který se to snaží nějakým způsobem komunikovat dál.”

V rozhovoru Tománek dále vysvětluje, jak ho nehandicapovaní sportovci, které poráží, vnímají, i co je hlavním předmětem jeho univerzitních přednášek a besed, které pořádá s cílem přiblížit problematiku handicapovaných sportovců veřejnosti.

Reklama

Související témata:

Doporučované