Hlavní obsah

Invaze myší decimuje jihovýchod Austrálie

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Invaze přemnožených myší, kterou Austrálie desítky let nepamatuje, ničí na jihovýchodě země úrodu a ovlivňuje každodenní život obyvatel maloměst a vesnic. Razantně zasáhnout a podpořit farmáře se rozhodla i regionální vláda.

Článek

Stát Nový Jižní Wales se již několik měsíců potýká s přemnožením malých hlodavců, kteří zapříčinili škody v řádu milionů dolarů na obilí a zemědělském materiálu.

„Jediná dobrá myš je mrtvá myš,“ prohlásil tento týden vicepremiér země Michael McCormack poté, co „myšímu moru“ v zemi vyhlásil válku.

S blížící se zimou se navíc drobní hlodavci přesouvají kromě polí a stodol plných uskladněné úrody i do lidských obydlí. Australská média přináší svědectví lidí, kterým myši lezou takzvaně až do postele, rozkousají, na co přijdou, nebo pobíhají při vyučování dětí ve školách. Záběry tisíců myší v Austrálii kolují i na sociálních sítích.

„Počítat myši je teď jako počítat hvězdy na obloze,“ charakterizuje aktuální situaci vědecký pracovník a expert na myší invaze z Australské národní vědecké agentury CSIRO Steve Henry.

Myši se podle něj navíc rychle rozmnožují. I každé tři týdny. Potřebují také něco jíst, dodává. Na škody, které myši páchají, upozorňují i tamní zemědělci. Jejich sdružení NSW Farmers uvádí, že malí hlodavci spořádají zásoby pšenice, ječmene, řepky, ale i krmiva pro domácí zvířata. Ztráty proto podle jejich výzkumu odhaduje třetina zemědělců na 38 tisíc až 116 tisíc amerických dolarů (téměř 2,5 milionu korun). Farmáři se navíc bojí, že pokud vláda nezasáhne, problémy se budou dále zhoršovat.

„Loňský rok byl dobrý, bylo hodně obilí. Uskladnili jsme ho a právě v něm vznikly i tyto masivní myší hotely,“ přibližuje pro CNN situaci farmář Michael Payten.

Australský stát se proto rozhodl proti myším razantně zakročit, a vláda tak ve čtvrtek oznámila, že sehnala 5 tisíc litrů jednoho z nejsilnějších jedů proti myším, který má okamžitý účinek. Již minulý týden se tamní ministr zemědělství Adam Marshall zavázal farmářům poskytnout vysoce jedovaté hubiče zdarma.

Toho se ale někteří experti obávají. Především kvůli tomu, že by kromě myší mohly hubiče otrávit i další faunu – hmyz či ptáky. „Mohli byste zcela snížit populaci dravých ptáků,“ argumentuje proti přijatým krokům tamní ekoložka Maggie Watsonová pro CNN. Navíc panuje obava, že by se jedovaté látky mohly dostat do půdy a přes ni do potravinového řetězce.

Vláda nicméně uvedla, že farmářům ve správném užití nebezpečných travičů důvěřuje. Ti navíc uvedli, že čas na vyřešení celé záležitosti se krátí a jinou možnost, jak svůj majetek chránit, nemají.

Reklama

Doporučované