Hlavní obsah

Investice na pár ťuknutí. Aplikace zpřístupňují Wall Street i Čechům

Foto: Flickr.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Obchodování na burze se také postupně přesouvá do online světa. Investiční aplikace využívají miliony lidí po celém světě a během pandemie jich ještě přibylo. Online obchodování umožňuje především snazší vstup na zahraniční burzu.

Článek

Internet zaplavila reklama na investiční aplikaci eToro s americkým hercem Alecem Baldwinem. Šedesátiletý hollywoodský herec v ní láká především na jednoduché ovládání, které je blízké spíše sociální síti. Podoba eToro se od konkurence liší především profily jednotlivých investorů, které si mohou ostatní uživatelé prohlédnout a kopírovat jejich postupy.

Baldwin aplikaci vychvaluje, lidé z více než 100 zemí světa přes ni investují do společností, aniž by museli platit poplatky. „eToro primárně vydělává peníze účtováním spreadu na obchody provedené v jiných třídách aktiv od komodit FX až po kryptoměny,“ říká pro Seznam Zprávy manažerka PR a komunikace eToro Katie Evansová.

Investoři mají o online obchodování stále větší zájem. eToro má nyní více než 14 milionů registrovaných uživatelů po celém světě. Přes ryze českou aplikaci e-Broker, kterou provozuje Fio banka, obchoduje asi 100 tisíc lidí.

Drtivá většina klientů Fio banky obchoduje na burze online, bez ohledu na svou platovou třídu nebo věk. „Samozřejmě se najdou i klienti, zpravidla starších ročníků, kteří stále chtějí své obchody uskutečňovat osobně na pobočce nebo telefonicky, ale těch je minimum,“ uvedl mluvčí Fio banky Jakub Heřmánek.

Během pandemie počet uživatelů těchto aplikací ještě narostl. „Ve srovnání se stejným obdobím v loňském roce jsme v první polovině roku 2020 zaznamenali 400procentní nárůst nově zřízených účtů na aplikaci eToro,“ uvedla Evansová.

Růst však pohání hlavně nulová provize. „To přilákalo více lidí, aby začali investovat do akcií. V důsledku toho se investice do akcií na eToro ve srovnání s loňským rokem zečtyřnásobily,“ popisuje Evansová. Právě nízké nebo žádné poplatky jsou pro nové investory velkým lákadlem. „Obchodování přes investiční aplikaci je levnější, což je určitě pádný argument pro její používání,“ uvedl za českou konkurenci Heřmánek.

Zájem je i z Česka

Vyšší zájem klientů o investování zaregistrovala také Fio banka. V lednu a únoru se počet nově založených účtů zvýšil oproti loňsku o polovinu. „V průběhu března pak přišel nejvyšší nárůst. V prvních čtyřech měsících roku 2020 byla aktivita dvojnásobná než za stejné období v minulém roce,“ říká Heřmánek.

V první fázi pandemie se zvýšily obchody hlavně v souvislosti s padáním burz. „Spousta lidí zpanikařila a chtěla své akcie rychle prodat, aby minimalizovali ztráty,“ říká hlavní ekonom investiční skupiny Natland Petr Bartoň. Americká burza však roste. „Během pandemie by chtěla spousta lidí na americkou burzu naskočit i z Česka, protože tady se nic moc zajímavého neděje,“ dodává.

Aplikace na online investování využívají také čeští investoři. Představují pro ně především snadný přístup k cenným papírům zahraničních firem. „Zrovna eToro je hlavně o akciích. Spousta lidí si je kupuje, ale na českém trhu není tolik zajímavých akcií. Skrze tyto aplikace se ale mohou snadno dostat na zahraniční trhy, kde se dějí zajímavější věci,“ vysvětluje Bartoň.

Podle Bartoně je obchodování přes aplikace daleko likvidnější a dá se na nich vydělat rychleji. „Pokud chce člověk z trhu vyjít, podaří se mu to na zahraničních aplikacích mnohem rychleji. Kupce tam najde daleko rychleji než na těch českých, protože tam jsou obraty mnohem menší,“ popisuje.

Bartoň však upozorňuje, že při obchodování přes online aplikace existuje dvojí riziko. Jednak je to běžné nebezpečí u tohoto trhu, a to že ceny akcií půjdou dolů. „Navíc je tam ještě riziko, protože mi akcie nepřijdou fyzicky domů v obálce, ale jsou na mém účtu toho obchodníka,“ uvedl Bartoň.

Při obchodování přes aplikaci investor často neví, na jaké burze obchoduje. „Je tam jen výpis firem, jejichž akcie si můžete koupit, a aplikace je zobchoduje za vás. Je jedno, jestli se ty akcie obchodují na londýnské, newyorské, nebo německé burze,“ říká Bartoň. Podle něj to však není nutné vědět, protože relevantní je cena akcií.

Reklama

Doporučované