Hlavní obsah

Investiční fond podpoří vývoj v medicíně. Na vědu rozdělí miliardu korun

Foto: Prrrettty, Shutterstock.com

Fond podporuje nové vynálezy v oblasti diagnostiky a objevování léků.

Reklama

Vznikl nový investiční fond i&i Biotech Fund, který podpoří spin-off společnosti pro vývoj léčiv, lékařských přístrojů a dalších technologií z oblasti přírodních věd. Na jejich financování vyčlení přes miliardu korun.

Článek

Univerzita Karlova a Akademie věd představily ve čtvrtek nový investiční fond i&i Biotech Fund, který se zaměřuje na financování akademických tzv. spin-off společností. Jde o podnikatelský subjekt, jenž si z výzkumné organizace odnese duševní vlastnictví, které následně převede z laboratoře na trh.

Fond by měl nově vzniklé společnosti podpořit v následujících pěti letech částkou 45 milionů eur, tedy 1,1 miliardy korun. Vznik spin-offu však podle předsedkyně Akademie věd České republiky profesorky Evy Zažímalové není jednoduchý.

„I když tady máme infrastrukturu, prostředky, nápady, tak legislativní prostředí není jasné. Lidé, kteří se do toho pouští, čelí spoustě překážek. Je ale důležité, že tady někdo prošlapává cestičku navzdory objektivním problémům, které to s sebou nese,“ uvedla na tiskové konferenci.

Fond i&i Biotech Fund již získal důvěru Evropského investičního fondu, Akademie věd České republiky a Univerzity Karlovy, která je první vysokou školou, jež do tohoto projektu vstupuje.

„Vidíme zde obrovský potenciál podpory, rozvoje, transferu a nápadů, které na univerzitě mladí kolegové a kolegyně mají. Jedna z možností transferu technologií je právě spin-off. Je zde možnost podpořit zajímavé projekty jak z národních zdrojů, ale zejména i evropských investic,“ říká rektor Univerzity Karlovy profesor Tomáš Zima.

Akademici věří, že se k fondu připojí i další společnosti, protože uvidí potenciál v nápadech, které na tuzemské akademické půdě vznikají. „Vidíme to jako možný zdroj rychlejšího transferu technologií a nalezení finančního zdroje, který je jasný a transparentní,“ uvedl Zima.

Projekt Univerzity Karlovy, Akademie věd České republiky a i&i Biotech Fund má napomoct k tomu, aby nápady co nejdříve sloužily společnosti.

Tomu se v české krajině už věnuje například společnost Charles University Innovations Prague, kterou v roce 2018 založila a vlastní Univerzita Karlova. Ačkoli před více než 10 lety byla podle Zimy řada univerzitních pracovníků k podobným projektům skeptická, dnes se osvědčily.

„Příkladem jsou všeobecně známé testovací soupravy na covid a na chřipku. Od myšlenky spojení partnerů dohromady k realizaci to jsou týdny, a když vím, jaký proces je to na univerzitě, byly by to měsíce, nebo i celý rok,“ popisuje Zima. Také sdělil, že se v průběhu října Charles University Innovations Prague přetransformuje ze společnosti s ručením omezením na akciovou společnost.

Je to investice, která není pro mnohé investory na českém poli zajímavá. Což je škoda, ale možná se to právě s tímto projektem změní.
Petr Očko, náměstek pro digitalizaci a inovace Ministerstva průmyslu a obchodu

Investice do začínajících spin-offů patří do rizikovějších investic, a právě proto se jí někteří straní. „Je to investice, která není pro mnohé investory na českém poli zajímavá. Což je škoda, ale možná se to právě s tímto projektem změní,“ myslí si náměstek pro digitalizaci a inovace Ministerstva průmyslu a obchodu Petr Očko.

Také spin-off společnosti u nás nejsou příliš rozšířené. „Tato možnost transferu technologií je velmi náročná a doposud nebyla využívaná tolik, jako se to děje v USA a jiných západních státech,“ popisuje Jaromír Zahrádka, ředitel fondu i&i Biotech Fund.

Právě investiční fond by měl podat pomocnou ruku nadějným projektům v oblasti vývoje léčiv, diagnostiky, lékařských přístrojů a dalších technologií z oblasti přírodních věd. Nápady pak bude možné díky finančním prostředkům převést do praxe. Investice se tak věřiteli vrátí v podobě zisku, ale i společenského přínosu.

Tato cesta už zafungovala v zahraničí. Jako příklad Zahrádka uvádí výzkum doktora Pavla Majera z Ústavu organické chemie a biochemie AVČR, který vyvíjí nová onkologická léčiva, jež aktuálně rozvíjí v USA.

„V tomto případě vznikl spin-off, utvořil se kvalitní manažerský tým, který získal veškeré duševní vlastnictví z původních organizací. Přesvědčil investory a dostal poměrně velké množství peněz,“ popisuje Zahrádka.

Od první myšlenky v laboratoři se vědecký tým během tří let dostal až k testování léčiv na lidech. „Je zde velká šance, že se tato léčiva dostanou na trh a budou pomáhat lidem,“ dodal Zahrádka.

i&i Biotech Fund se podílel na rozvoji více než 1500 spin-off společností. Podíl má v 10 z nich, do dalších investoval. Financuje projekty, které jsou v počínajícím stadiu, tedy když jsou ověřeny v laboratorních testech. „Hledáme cesty, jak je posouvat a jak posun financovat a řídit,“ vysvětluje Zahrádka. Fond i&i Biotech se chystá investovat do jednotlivých projektů kolem dvou milionů eur (asi 50 milionů korun). U těch nejslibnějších to podle Zahrádky může být i dvojnásobek.

Fond působí jako soukromá společnost pod křídly Akademie věd České republiky a jejího Ústavu organické chemie a biochemie. Podporuje nové vynálezy v oblasti diagnostiky a objevování léků.

Svou činností se snaží navázat na odkaz profesora Antonína Holého, který kdysi vedl Ústav organické chemie a biochemie a objevil účinné léky proti viru HIV.

Reklama

Doporučované