Hlavní obsah

Spravují majetek za desítky miliard. Teď lídr trhu mění majitele

Pavel Doležal je dnes už minoritní majitel investiční společnosti Avant. 90 procent prodal společnosti RN Solutions.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Investiční společnost Avant mění majitele. Pavel Doležal prodal 90procentní podíl společnosti RN Solutions. Mění se i vedení Avantu. Do čela usedá Vladimír Bezděk.

Článek

Více než 80 spravovaných fondů a s nimi majetek přes 43 miliard korun. Investiční společnost Avant působící na trhu od roku 2006 se dostala mezi absolutní špičku. Teď mění majitele.

Dosavadní šéf a většinový majitel Pavel Doležal prodává 90procentní podíl společnosti RN Solutions Marka Unčovského. Spolu s tím dochází i k personálním změnám. Novým předsedou představenstva se stává Vladimír Bezděk.

Kolik Pavel Doležal na obchodu vydělal, ani jedna ze stran nezveřejnila.

Věřím, že s novým majitelem se bude firma dál rozvíjet a na změně, nejen obrazně řečeno, vydělají úplně všichni.
Pavel Doležal

„Na trhu jsme 15 let, dosáhli jsme pozice číslo jedna. V určité fázi vývoje narazíte na strop vlastních schopností i řízení týmu a potřebujete nějaký další posun. Já jsem už poslední dobou hledal strategického partnera, který dá firmě nový směr, nový impulz, nové lidi, nápady a kontakty. Objevil se někdo, kdo má zkušenosti a nabídka byla zajímavá. Věřím, že s novým majitelem se bude firma dál rozvíjet a na změně, nejen obrazně řečeno, vydělají úplně všichni,“ vysvětluje důvody prodeje Pavel Doležal s tím, že ve firmě zůstává v minoritní pozici a nechává si 10 procent, které by si rád udržel dlouhodobě.

Doležal bude ve fondu nově působit jako předseda dozorčí rady a na starosti bude mít péči o stávající klíčové klienty. Cenu obě strany komentovat nechtějí. EBITDA firmy v loňském roce dosáhla na 11 milionů korun.

Nemovitosti i mince

Pavel Doležal společnost ovládl v roce 2018, kdy získal osmdesátiprocentní podíl od Natland Group a stal se tak jediným majitelem. Avant se specializuje hlavně na nemovitosti. Ve svém portfoliu má ale i fondy na mince, obrazy, či akciové a dluhopisové fondy.

U nemovitostních fondů je výnos 6 až 10 %. Měli jsme akciový fond, který měl po výkyvech ovlivněných covidovou krizí minus 25 % a na konci roku 2020 skončil plus 20 %.
Pavel Doležal

„Máme samozřejmě fondy, které jsou pandemií postiženy více a jiné, které na tom do jisté míry těží. U nemovitostních fondů je výnos 6 až 10 %. Měli jsme akciový fond, který měl po výkyvech ovlivněných covidovou krizí minus 25 % a na konci roku 2020 skončil plus 20 %,“ říká Doležal.

Dluhopisy? Regulace není taková

Toho, že by pověsti fondů uškodily kauzy typu Arca Capital, nebo investora Michala Mičky, kde lidé o peníze přišli, se Pavel Doležal nebojí.

„Riziku se úplně vyvarovat nejde, ale samozřejmě ho jde limitovat. Nejenom diverzifikací, ale je potřeba si dát i pozor, s kým každý investor spolupracuje, do jakého aktivita dává peníze a musí se dostatečně informovat, než někomu své peníze svěří. Dluhopisy zažívaly obrovský boom 5 let dozadu a od té doby se v nich upsala spousta miliard. Je ale důležité zmínit, že u dluhopisů neexistuje ani zdaleka taková regulace, jako u fondů kvalifikovaných investorů. Teď budu schválně přehánět, ale když založíte s. r. o. a 18letý jednatel upíše miliardové dluhopisy, je věcí jeho osobního rozhodnutí, na co je pak použije. Jsou tu samozřejmě nějaké emisní podmínky, ale míra regulace použití těch zdrojů je daleko menší,“ dodává Doležal.

Reklama

Doporučované