Hlavní obsah

Investigativní novinařina v ohrožení? Kauza Agrofert lomcuje Českým rozhlasem

Po schůzce. Spor v Českém rozhlase není u konce.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Emotivní schůzka mezi vedením veřejnoprávního média a zaměstnanci se odehrála v pondělí odpoledne. Novináři totiž sepsali petici, která se zastává jejich kolegy, investigativního žurnalisty Janka Kroupy.

Článek

Spor v Českém rozhlase vypukl kolem reportáže investigativního novináře Janka Kroupy o neoprávněném hospodaření společnosti Agrofert na sedmnácti stech hektarech půdy. Tu původně generální ředitel René Zavoral napadl jako neobjektivní a nevyváženou práci. Takové vyjádření zase novináři v rozhlase označili za účelovou kritiku.

Na schůzku, kde si obě strany měly vyříkat své názory, nebyla další média vpuštěná. Podle mluvčího Jiřího Hošny šlo o interní záležitost.

Po schůzce pak vedení její průběh nechtělo komentovat. Mluvčí odkázal na společné tiskové prohlášení ředitele Zavorala a šéfa zpravodajství Jana Pokorného.

„Garantuji, že v Českém rozhlase budou nadále, stejně jako dosud, zajištěny podmínky pro svobodnou žurnalistickou práci včetně investigativní žurnalistiky,“ prohlašuje v textu René Zavoral.

Právě konkrétní podoba takové garance ale novinářům chyběla. „Mě pan generální ředitel bohužel nepřesvědčil, že by chtěl změnit něco, co by restaurovalo důvěru veřejnosti, ale i zaměstnanců,“ reagoval Janek Kroupa.

„Ta situace vyřešená není,“ dodal Jan Moláček, externí moderátor a redaktor Českého rozhlasu.

Reklama

Související témata:

Doporučované