Hlavní obsah

Investor Krúpa chce od Australanů převzít firmu na těžbu cínoveckého lithia. EMH na burze připsal 40 %

Těžbu lithia chce převzít investor Pavol Krúpa.Video: Aleš Černý, Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

V Česku působící slovenský investor Pavol Krúpa podal australské společnosti European Metals Holding (EMH) nabídku na odkup společnosti Geomet. Ta provádí průzkum na Cínovci a drží klíčové licence k potenciální těžbě lithia v Krušných horách. EMH ovšem nabídku ignorovala kvůli její nekonkrétnosti. I tak cena akcií vystřelila prudce nahoru.

Článek

Společnost Krupa Global Investments je minoritním akcionářem EMH, podle Krúpy jedním z největších. Krúpa ale není spokojen s tím, jak pod vedením Australanů probíhá příprava na těžbu a chce od nich zjednodušeně řečeno projekt odkoupit a začlenit do své dceřiné společnosti České lithium.

„Podoba převzetí je věcí dalšího jednání. Může to být převzetí podílu v Geometu, převzetí projektu či jeho částí nebo převzetí aktiv společnosti, “ píše se v dopise označeném jako indikativní nabídka.

Ředitel EMH Keith Coughlan Televizi Seznam potvrdil, že nabídku od Krúpy obdržel. Následně ale firma v oficiálním oznámení pro londýnskou burzu uvedla, že se nabídkou zabívat nebude. „Údajná indikativní nabídka neobsahovala žádné podrobnosti o ceně, termínech a jiných podmínkách. Vzhledem k absenci těchto informací European Metals nepovažují tento dopis za nabídku, na kterou by nyní měla firma reagovat,“ stojí v oznámení.

Připomeňte si záměry těžby lithia na cínovci ve starším videu.Video: Aleš Černý

O částce, kterou by Krúpa EMH za Geomet zaplatil, se v dopise skutečně nemluví. Společnost EMH měla v době odeslání nabídky v úterý 15. ledna podle burzy tržní kapitalizaci 47 milionů australských dolarů, tedy v přepočtu asi 750 milionů korun.

Zároveň současně s nabídkou a odpovědí na ní proběhla ve středu série burzovních obchodů, díky níž akcie EMH na londýnské burze připsaly více než čtyřicet procent oproti zahajovací středeční hodnotě. Krúpa uvedl, že za těmito obchody jeho společnost nestojí. Později odpoledne cena klesla, stále se ale držela více než čtvrtinu v plusu.

Kromě samotného know-how je na Geometu nejcennější, že firma disponuje průběžnými výsledky průzkumu lithného ložiska na Cínovci a hlavně má už za sebou určité kroky (stanovení průzkumného území a osvědčení o výhradním ložisku), které mu dávají přednostní právo na potenciální těžbu. K ní je ale třeba ještě vypracovat studii EIA a získat dvě poslední povolení od báňského úřadu, včetně samotného povolení hornické činnosti.

Zároveň Geomet, respektive EMH stále čeká na dokončení finální studie proveditelnosti, tedy modelu, který má na základě výsledků aktuálních průzkumů odpovědět na otázku, zda a za jakých podmínek se lithium na Cínovci vůbec vyplatí těžit.

Krúpa pro Televizi Seznam svůj krok zdůvodnil nutností začít s těžbou co nejdříve.

„Vzhledem k celosvětovým trendům a rychlosti vývoje v oblasti těžby a využití strategických surovin je třeba neprodleně uskutečnit kroky vedoucí k rozvoji projektu těžby a zpracování lithia v České republice,“ vysvětluje slovenský investor.

Zároveň dodává, že „považuje za nevyhnutelné, aby bylo vyhověno požadavkům českého státu a aby dle preferencí vlády České republiky místní těžbu lithia realizovala česká transparentní společnost s průhlednou majetkovou strukturou“.

Tím naráží právě na předvolební kauzu, kdy ANO, KSČM a SPD verbálně napadali memorandum o spolupráci mezi ministerstvem průmyslu a australskou firmou EMH. Politici v čele s nynějším premiérem Andrejem Babišem argumentovali tím, že české suroviny by měly těžit tuzemské subjekty včetně státního Diama. A to přesto, že český Geomet (vlastněný australskými investory) získal legální cestou potřebné licence od českých úřadů.

Krúpa následně (ještě jako představitel fondu Arca Capital) inicioval nákup akcií European Metals Holding obchodovaných na australské burze. Poté, co se loni Krúpa od Arca Capital osamostatnil, vzal si s sebou tento akciový podíl do své nové společnosti Krupa Global Investments.

Ani odmítnutím pro slovenského investora záíjem nekončí. Uvedl, že nabídku na nákup Geometu plánuje zopakovat. Pokud by to nebylo možné, nabízí i výrazné zvýšení podílu přímo v EMH. To ale podmiňuje tím, že by firma svůj domicil přesunula buď přímo do Česka nebo do některé z jiných zemí Evropské unie.

Reklama

Související témata:

Doporučované