Hlavní obsah

Zabavte majetek Zdeňka Bakaly, žádá po státu kvůli OKD investor Krúpa

 

Reklama

Finanční skupina Arca Capital pokračuje v tažení proti někdejšímu majiteli NWR, jejíž nejcennější částí byly ostravsko-karvinské doly.

Článek

Společnost Arca Capital finančníka Pavola Krúpy podala návrh na obstavení majetku Zdeňka Bakaly. Obrátila se na Národní centrálu proti organizovanému zločinu.

„Náš krok souvisí s trestními oznámeními na Zdeňka Bakalu i společnost NWR," řekla Seznamu Zprávám mluvčí Arca Capital Barbora Hanáková.

Krúpa je minoritním akcionářem NWR, někdejší majitelky důlní společnosti OKD. NWR je nyní v likvidaci a ostravsko-karvinské doly přežívají díky injekcím od státu.

Zdeněk Bakala a jeho partneři díky investici do OKD zbohatl nejméně o čtyřicet miliard korun. Jedním z kroků, který Krúpa Bakalovi vyčítá, je nadměrné vyplácení dividend, což byla jedna z příčin, která stáhla společnost ke dnu.

Podle skupiny je obstavení majetku další krok pro to, aby se věřitelé OKD i NWR dostali alespoň k nějakému odškodnému. Insolvenční správce již podal žalobu na náhradu škody ve výši 24 miliard korun. Celková škoda podle finančníka Krúpy může být výrazně vyšší. Jen na dividendách firma vyplatila přes 65 miliard, přitom její zisky ve stejné době dosáhly jen 33 miliard.

„Trestní oznámení jsme podávali pro podezření ze spáchání trestných činů porušení povinnosti při správě cizího majetku, krácení daní, způsobení úpadku a dalších trestních činů. Jednou z vedoucích osob zodpovědných za činnost společnosti OKD byl Zdeněk Bakala a existuje důvodné podezření, že značná část jeho majetku je výnosem z trestné činnosti či mohla být k jejímu spáchání použita,“ doplnila mluvčí Hanáková.

Obstavením majetku se podle Arcy minimalizuje riziko, že nebude z čeho případně vymoženou náhradu škody hradit. Pokud policie podnět vyslyší, bude její postup muset posvětit státní zástupce, případně soud. U něj by pak takový postup mohl Zdeněk Bakala také napadat.

Případ OKD má na starosti Vrchní státní zastupitelství v Olomouci.

Časopis Forbes ve svém žebříčku miliardářů odhaduje, že Zdeněk Bakala nyní vlastní aktiva za zhruba 20 miliard korun. Jedná se například o společnost Luxury Brand Management, prostřednictvím které ovládá luxusní butiky v Pařížské ulici, nebo mediální dům Economia.

Arca Capital požaduje také obstvavení nemovitostí, které spadají do Bakalova vlastnictví. Jejich hodnota dosahuje zhruba miliardu korun. Mezi nejhodnotnější z nich patří budova na Loretánském náměstí, která má sloužit jako budoucí Knihovna Václava Havla, Bakalovo honosné sídlo v obci Modrava nebo Forum Karlín. Dalším majetkem, kterým Zdeněk Bakala disponuje, jsou rozsáhlé pozemky na Ostravsku.

V podnětu, který má Seznam k dispozici pak skupina navrhuje obstavit také nadaci The Bakala Foundation.

Reklama

Doporučované