Hlavní obsah

Investor postaví v Horních Heršpicích v Brně dům se 131 byty

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Soukromý investor plánuje ve čtvrti Horní Heršpice v Brně stavbu domu se 131 byty a 156 parkovacími místy. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek.

Článek

Podle něj město po investorovi požaduje, aby před vydáním územního rozhodnutí uzavřel s Brnem smlouvu, která vyřeší záruky na vybudování veřejných prostranství, komunikací, osvětlení, chodníků a dalších věcí.

Dům bude na křížení Sokolovy ulice a Dufkova nábřeží. Bude rozčleněný na tři části. Nárožní budova by měla mít devět pater a na ni by měla být napojena dvě křídla. Severní šestipatrová část je navržena paralelně s Dufkovým nábřežím, východní pětipatrové křídlo paralelně se Sokolovou ulicí. „Novostavba nabídne 131 bytů o různých dispozicích i komerční prostory. Pro parkování bude 156 stání, z toho 72 uvnitř objektu a 84 na venkovních plochách,“ řekl Poňuchálek. Náklady projektu soukromého investora nesdělil.

Developer se obrátil na město jako na účastníka stavebního řízení s žádostí o vyjádření. „Po investorovi požadujeme, aby před vydáním územního rozhodnutí uzavřel s městem Brnem smlouvu, která vyřeší záruky na vybudování veřejných prostranství, obslužných komunikací, veřejného osvětlení a chodníků. Dále požadujeme stavbu retenčních nádrží, vsakovacích objektů a výsadbu jednořadé aleje stromů,“ uvedl radní města pro územní plánování Filip Chvátal (KDU-ČSL). Ohledně parkování je podle něj potřeba upravit organizaci ve vnitrobloku, tak aby nezabírala jeho celou plochu. „Na plochých střechách očekáváme pokrytí vegetací, aby pozitivně ovlivňovala okolní mikroklima,“ dodal Chvátal. Součástí smlouvy bude také podmínka zřízení mateřské školy. „Její požadovaná kapacita bude zajištěna buď v samostatném objektu vybudovaném městem Brnem, na který investor přispěje, případně bude vymezena v rámci mateřské školy, která je součástí sousedního záměru nazvaného Rezidence Svratka od dalšího investora,“ řekl Poňuchálek. Město Brno vlastní zhruba 30.000 bytů, které tvoří asi 15 procent celkového bytového fondu ve městě. Zbytek je v soukromém vlastnictví.

Reklama

Související témata:

Doporučované