Hlavní obsah

Investora, který na akciích GameStop vydělal statisíce, čeká soudní spor

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Karta se obrátila. Hromadné žalobě čelí jedna z hlavních postav „investičního gangu“ z fóra Reddit, která se nedávno proslavila po celém světě nákupy akcií společnosti GameStop a hlavně „přechytračením“ odborníků z Wall Street.

Článek

Keith Gill, známý pod svou přezdívkou na youtubovém kanále jako „Roaring Kitty“ (Kotě Bouřlivák) podle žaloby údajně oklamal drobné investory, kterým radil, aby nakupovali „nafouknuté“ akcie firmy.

Youtuber, kterého znají především volnočasoví finančníci, dopady svého působení popsané v žalobě odmítá. Zároveň odmítá tvrzení, že porušil jakékoliv zákony. „Myšlenka, že jsem sociální sítě využil k propagaci akcií GameStop v neprospěch drobných investorů, je nesmyslná,“ uvedl Gill ve svém svědectví. „Bylo mi naprosto jasné, že můj kanál slouží pouze pro vzdělávací účely a že můj agresivní styl investování pravděpodobně nebude vhodný pro většinu lidí, kteří si kanál prohlédnou,“ dodal.

„Roaring Kitty“ se ve svém vyjádření hájí tím, že na základě veřejně dostupných informací zjistil, že jsou akcie firmy silně podhodnocené a tento názor sdílel s investory a svými fanoušky na sociálních sítích ještě před raketovým nárůstem cen začátkem nového roku.

Šíření informací ohledně investic do společnosti GameStop však i přesto žaloba považuje za manipulaci s trhem.

A jak to celé bylo? Vše začalo už v loňském srpnu, kdy Keith Gill publikoval na YouTube své první video, kde promluvil o americkém řetězci GameStop prodávajícím videohry a o jeho úspěšné budoucnosti.

Že se stane vlajkovou lodí ve vzpouře proti finančním elitám v té době, ještě neměl ani zdání.

„Tenhle příběh mě neuvěřitelně přerostl,“ svěřil se Gill americkému deníku Wall Street Journal. Investor měl ale vizi o řetězci s videohrami Game Stop už dříve. Na podzim v roce 2019 do něj totiž investoval padesát tři tisíc dolarů. Se začátkem loňského roku se však dostavily také dopady pandemie koronaviru, kvůli kterým bylo tři a půl tisíce jejich kamenných obchodů zavřeno.

I kvůli tomu v prvním čtvrtletí minulého roku společnosti klesly prodeje o třetinu a řetězec počítal čistou ztrátu 166 milionů dolarů.

Keith Gill ani během tohoto složitého období neznejistěl a nadále obchodníkovi s videohrami věřil. I přestože byly dny, kdy svou investicí ztrácel desetitisíce dolarů.

Gill i v dalších měsících navyšoval svou investici a dál referoval o tom, o jak podhodnocenou firmu jde. Že se jeho investice začne vyplácet, ukázal už červen minulého roku. V té době GameStop oznámil 519procentní nárůst v on-line prodejích. Společnost se dokázala během pandemie adaptovat a postavila se zpět na nohy. O dva měsíce později do firmy vstoupil podnikatel Ryan Cohen, který sdělil veřejnosti, jak chce z GameStopu udělat konkurenta internetového giganta Amazon.

Na konci října Gill informoval na Redditu, že zisk z dosud investovaných 140 tisíc dolarů činí 933 tisíc dolarů.

Grilování od zákonodárců

V příštích dnech se před Kongresem objeví řada lidí zapojených do „kauzy Reddit“, včetně Keitha Gilla.

Jako další osobnosti investorského šílenství přijdou svědčit šéf fóra Reddit nebo výkonný ředitel obchodní platformy Robinhood, která během obchodního šílenství na začátku letošního roku omezila nákupy akcií společnosti GameStop.

Reklama

Doporučované