Hlavní obsah

Investoři dali Ryanairu 400 milionů eur, po pandemii chce ještě růst

Foto: pixabay.com

Ryanair je největší evropskou leteckou společností, co se počtu přepravených mezinárodních pasažérů týče.

Reklama

Investoři zajistili nízkonákladové aerolince Ryanair 400 milionů eur. Díky těmto financím chce společnost do budoucna růst s tím, jak se po koronaviru objeví nové příležitosti.

Článek

Irská společnost Ryanair, která je největším nízkonákladovým leteckým přepravcem v Evropě, si od investorů zajistila 400 milionů eur (10,6 miliardy Kč). S posílenou peněženkou se chce později zaměřit na vhodné příležitosti, které se objeví po koronavirové krizi.

Ryanair patří k leteckým společnostem, které dopady pandemie způsobené šířením koronaviru nepocítily tolik jako někteří rivalové. Jednak nemá tak velké dluhy, jednak se příliš neangažuje v segmentu dálkových letů a neprovozuje v takovém rozsahu business třídu. Koronavirus citelně doléhá právě na zaoceánské trasy.

Letecká společnost vydala přes 35 milionů nových akcií, což je asi 3,2 procenta celkového akciového kapitálu firmy. Cena byla stanovena na 11,35 eura za kus, proti čtvrteční závěrečné ceně na burze to je sleva zhruba 2,6 procenta.

„Když se díváme do doby, která přijde po příštím roce, očekáváme, že tam budou pro nízkonákladový model Ryanairu výrazné růstové možnosti s tím, jak se naši konkurenti zmenšují, bankrotují, anebo je přebírají dopravci, které zachraňovaly vlády,“ uvedl Ryanair. „Prodej akcií dá Ryanairu větší finanční flexibilitu, aby mohl těchto možností využít.“

Ryanair v srpnu přepravil méně než polovinu cestujících ve srovnání s loňským srpnem, v odvětví má ale jednu z nejsilnějších účetních bilancí. K 30. červnu měl na účtech více než 3,9 miliardy eur a letadla Boeing 737 v hodnotě kolem sedmi miliard eur, na kterých nevázly žádné závazky. Má ale i dluhy v objemu 1,9 miliardy eur splatné příští rok.

„Oni tu hotovost nepotřebují, jde o malé částky,“ řekl k prodeji akcií Ryanairu analytik Daniel Röska ze společnosti Bernstein. „Chránit se proti nepřízni počasí, bránit si úvěrový rating na stupni BBB a přesvědčit akcionáře, aby skupině projevili podporu, to vše ale dává smysl vzhledem k potřebě nadcházejícího financování,“ dodal pro agenturu Reuters.

Reklama

Doporučované