Hlavní obsah

Investoři hledající v Krušných horách suroviny budoucnosti odcházejí z Česka

Tisová na Sokolovsku přichází o investora. Video: Barbora Kalátová, Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Po lithiové kauze z loňského podzimu nejsou zdejší úřady ochotné povolovat další průzkumy.

Článek

Zahraniční investoři specializovaní na průzkum ložisek nerostných surovin odcházejí z České republiky. Po lithiové kauze z loňského podzimu nejsou zdejší úřady ochotné povolovat jim další průzkumy.

Svůj český projekt vzdává australská společnost Auroch Minerals, která ještě loni financovala průzkum naleziště kobaltu u Tisové na Sokolovsku. Průzkumné práce pro ni v Krušnohoří prováděla česká dceřiná společnost Golden Pet.

Video: České ministerstvo zrušilo memorandum o lithiu

Následky zrušení memoranda o těžbě lithia.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

Auroch Minerals ale včera oznámila vstup do dvou velkých projektů na průzkum zinku, olova a mědi v Austrálii. Hodlá do nich během letošního roku vložit 1 milion 300 tisíc amerických dolarů. Projekt je podle šéfa společnosti Glenna Whiddona spojením báječných nalezišť zinku, olova a mědi spolu s výbornou infrastrukturou.

Podle jednatele firmy Golden Pet Otty Janouta, který se zasadil o rozvoj unikátního evropského ložiska lithia na Cínovci, může za odchod investora nejistota kvality ložisek, ale také přístup českého státu.

Australané loni uskutečnili u Tisové osm průzkumných vrtů a hledali v nich kobalt. Vzorky byly sice chudší, než předpokládali, přesto hodlali v průzkumu v Česku pokračovat.

Žádali úřady o povolení dalších průzkumů v krušnohorských lokalitách a byli připraveni na průzkum dávat až desítky milionů korun.

Podle firmy Golden Pet Ministerstvo životního prostředí na pokyn Ministerstva průmyslu a obchodu na začátku února zamítlo žádost o průzkum v lokalitě Kraslice. Firma proto podala odvolání, které bude řešit ministr životního prostředí.

Samotné ministerstvo na dotaz Seznamu zamítnutí žádosti zatím nepotvrdilo, Ministerstvo průmyslu a obchodu se k věci odmítlo vyjádřit.

Reklama

Doporučované