Hlavní obsah

Investoři poslali na účet opozičních koalic další miliony

Foto: ČTK

Opoziční lídři Vít Rakušan (STAN), Petr Fiala (Spolu/ODS) a Ivan Bartoš (Piráti).

Reklama

Spolek pro podporu liberální demokracie rozdělil stranám koalic Spolu a Pirátů se Starosty celkem 25 milionů. Podmínkou daru bylo právě to, že se opozice spojí do koalic. Druhá polovina z částky dorazila na účty tento měsíc.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Několik českých investorů z investiční skupiny Pale Fire Capital se před rokem nechtěla smířit s tím, že jsou demokratické opoziční strany roztříštěné a doplatily by tak na nevýhodný přepočet hlasů na poslanecké mandáty. Investoři proto založili spolek a nabídli šesti stranám po pěti milionech korun – s podmínkou, že se spojí v aspoň dvoučlenné koalice.

Když koalice skutečně vznikly, poslali finančníci první polovinu slíbené sumy. Tři strany z koalice Spolu a Piráti a Starostové dostali na konci loňského roku po 2,5 milionech. Druhou polovinu získala pětice opozičních stran podle transparentních účtů v minulých týdnech. Celkem si tak opozice rozdělila 25 miliónů korun.

„Naše podpora vyplývá z původního cíle, aby se demokratické strany dohodly na koaliční spolupráci ve volbách. To se stalo a my plníme, co jsme avizovali,“ řekl Seznam Zprávám Dušan Šenkypl, partner Pale Fire Capital, která financuje například společnosti Aukro, Favi nebo Semantic Visions.

Právě Dušan Šenkypl spolu s kolegy Janem Bartou a Petrem Krajíčkem loni založili Spolek pro podporu liberální demokracie ČR, který, jak deklaroval, je zaměřený proti „populistickým tendencím ve společnosti“. Za hlavní cíl si spolek vytyčil spojování opozičních demokratických stran, aby měly šanci na širší zastoupení v parlamentu.

Cíl spolku se naplnil nejen vznikem dvou koalic Spolu a Pirátů a STAN, ale také díky rozhodnutí Ústavního soudu. Ten v únoru zrušil část volebního zákona s odůvodněním, že voliči menších stran jsou diskriminováni. Podle nově schválené úpravy tzv. D'Hondtovy metody nyní vychází menším stranám ve volbách v přepočtu silnější zastoupení v Poslanecké sněmovně než dříve.

„Každý dar, ať již je to v milionech či ve stovkách korun, je pro nás důležitý a vážíme si ho. Bereme je i jako výraz podpory pro náš program a priority, které nabízíme,“ reagoval na zářijovou předvolební injekci lídr koalice Spolu Petr Fiala.

Nabídka podmíněného sponzorského příspěvku směřovala kromě pěti konzervativních a liberálních stran také k ČSSD. Ta však nakonec kandiduje ve volbách samostatně.

Reklama

Doporučované