Hlavní obsah

Zrušené schůzky. Realitní obchody za stovky milionů eur se oddalují

Pořad Ženský byznys Petry Krmelové. Hlavním hostem je Hana Kollmannová z jedné ze tří nejvýznamnějších poradenských firem v komerčních realitách na světě.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Světový rekord. Za celý rok 2019 přinesly investice do komerčních realit globálně 800 miliard amerických dolarů. Tedy o čtyři procenta více než o rok dříve. Jen za poslední tři měsíce rostl trh o 10 procent. Čísla poskytla Seznam Zprávám jedna ze tří nejvýznamnějších poradenských firem v komerčních realitách na světě, společnost JLL. Ředitelka pro kapitálové trhy české pobočky Hana Kollmannová byla hostem pořadu Ženský byznys Petry Krmelové. Podle ní je teprve otázkou, nakolik výskyt koronaviru její byznys ohrozí.

Článek

„Pokud jde o investiční sektor, tam žádné změny nepozorujeme. Investoři samozřejmě ruší své schůzky, to musím přiznat. Měli jsme několik domluvených návštěv, kdy jsme investory chtěli informovat o trhu a ty byly zrušeny, stejně jako Expo v Cannes,“ vypočítává ředitelka pro kapitálové trhy JLL.

Hana Kollmannová

Vystudovala The City University of New York (Baruch College).

Pracovala jako finanční analytik pro UBS Investment Bank, kde měla možnost podílet se na prvním IPO firmy Google.

Podílela se na uzavření nejvýznamnějších realitních transakcí v Česku:

Kancelářské projekty – The Park v Praze 4, Burzovní palác v Praze 1, Metronom v Nových Butovicích

Obchodní centra – Olympia Brno, Arkády Pankrác, Metropole Zličín, Europark Štěrboholy

Běžela Bostonský maraton.

Během jejího působení v New Yorku se odehrál teroristický útok 11. září 2001.

V případě společnosti, která patří do první trojky na světě, přitom nejde o žádné drobné. Hana Kollmannová má na kontě uzavřené zakázky i za stovky milionů eur. „Realitní trh to ovlivňuje, ale co se týče objemů a dopadů na ceny, to je ještě brzy hodnotit,“ říká Kollmannová.

Krátkodobé pronájmy? Ohroženy

Větší problém mají už teď ti, kteří mají krátké pronájmy. Pořadatelé různých akcí. „V případě standardních pronájmů, které mají pětiletý horizont, se samozřejmě výkyvy nekonají.“

Celý rozhovor s Hanou Kollmannovou, ředitelkou kapitálových trhů za ČR finanční a poradenské firmy JLL.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

Region stále zajímá investory

Nejen nová hrozba pro globální byznys – koronavirus, ale i delší dobu očekávané zpomalení ekonomiky může trhu s komerčními realitami podtrhnout nohy. Ve střední a východní Evropě zatím běžely sprintem. Už čtvrtým rokem po sobě. A doběhly si pro rekord. V regionu se totiž podařilo uzavřít historicky nejvyšší transakce za 14 miliard eur. Nejlépe si vedlo Polsko, hned za ním Česká republika.

Investice do komerčních realit ve střední a východní Evropě 2019

Rekordní objemy už čtvrtý rok po sobě

Celkem: transakce za 14 miliard eur

1. Polsko (7,7 miliardy)

2. Česká republika (3,1 miliardy)

3. Maďarsko (1,7 miliardy)

4. Slovensko (770 milionů)

5. Rumunsko (683 milionů)

Zdroj: JLL

„Zásadní je politická situace a stabilita. Vezměte si Hongkong, kde investice do komerčních realit spadly o 53 procent v roce 2019. Ve stabilních zemích, pokud nedojde k zásadnímu dopadu kvůli koronaviru, by se měly tyto investice držet,“ popisuje situaci na globálním trhu žena, která v minulosti pracovala pro UBS Investment Bank a podílela se na prvním vstupu na burzu firmy Google.

Reklama

Související témata:

Doporučované