Hlavní obsah

Investoři se vracejí k uranu. Jeho cena vzrostla nejvíce od roku 2012

Jaderné palivo se nyní ukazuje jako důležité.

Reklama

Cena uranu dosáhla devítiletého maxima. Investorům se to zamlouvá a roste i hodnota investičních fondů. Cenu pohání energetická krize a víra v jadernou energetiku.

Článek

Cena uranu, který se používá jako jaderné palivo, léta stagnovala. Nyní dosáhla nejvyššího bodu od roku 2012. Vzrostla o 37 procent, a láká tak investory zpět k tomuto odvětví.

Fondy jako Light Sky Macro, Anchorage Capital a Tribeca Investment Partners se podle serveru Financial Times k budoucnosti této suroviny staví pozitivně. Důvodem je i celosvětová energetická krize, která zdůrazňuje roli jaderné energie.

Cena uranového koncentrátu neboli žlutého koláče, minulý měsíc vzrostla nejvíce za posledních devět let na 50 dolarů za libru (453,6 gramu). Tento pohyb přilákal na trh nové investory poprvé od doby před finanční krizí. Investoři v červnu 2007 vyhnali cenu komodity z 20 dolarů za libru na rekordních 136 dolarů za libru.

„Dlouho jsme trpělivě čekali, až se něco stane,“ říká Ben Cleary ze singapurské společnosti Tribeca Investment Partners, jehož fond letos vzrostl o 345 procent. „Je zřejmé, že se do sektoru vracejí spekulativní peníze. V září došlo k masivním cenovým pohybům,“ dodal.

Fond Sprotts Physical Uranium Trust urychlil růst cen významnými nákupy uranu. Investoři tvrdí, že širší přechod na čistší energetiku zdůrazňuje klíčovou roli jaderné energie.

Rychlý růst cen uhlí a zemního plynu tento měsíc prohloubil energetickou krizi v Evropě a Číně, a vrátil tak uran do „centra pozornosti“, jak uvedl Rob Crayfourd ze společnosti CQS New City Investment Managers.

Politickým důsledkem této energetické krize bude větší ochota Západu prodloužit životnost stávajícího parku reaktorů.
Rob Crayfourd ze společnosti CQS New City Investment Managers

„Politickým důsledkem této energetické krize bude větší ochota Západu prodloužit životnost stávajícího parku reaktorů. Očekáváme, že to podpoří ceny,“ říká Crayfourd.

Fond Light Sky letos vzrostl o pět procent. „Light Sky Macro vidí v uranovém sektoru značnou příležitost,“ napsal zakladatel Ben Melkman ve zprávě klientům na začátku letošního roku.

Snížení zásob uranu během pandemie koronaviru se odrazilo na jeho nabídce. Vedle toho se v příštích desetiletích očekává prudký nárůst poptávky, dodal Melkman, který do tohoto odvětví investuje od roku 2018.

„Rostoucí důraz na zelenou energii na politické úrovni a rostoucí poptávka po udržitelných aktivech v investiční komunitě by měly z uranu udělat jeden z nejasymetričtějších obchodů pro nadcházející roky,“ tvrdí Melkman. Znamená to, že možnost potenciálních zisků výrazně převyšuje riziko ztrát.

Na uranu vydělává také Sean Benson, zakladatel londýnské společnosti Tees River. Jeho uranový fond, který nakupuje akciové podíly společností, které těží uran, letos vzrostl o 115 procent.

Benson v dopise pro investory tvrdí, že deficit nabídky v porovnání s poptávkou a „velmi příznivý“ program klimatických změn jsou pro trh s uranem dobrou zprávou. Jeho fond Critical Resources, který investuje asi třetinu aktiv do uranu, letos vzrostl o 44 procent.

Reklama

Doporučované