Hlavní obsah

Investory zřejmě čeká do další volby amerického prezidenta nejistota, protože dohoda s Čínou nebude

Foto: Shutterstock.com

Vyhlídky na konec obchodní války jsou zatím v nedohlednu.

Reklama

Goldman Sachs nepředpokládá, že se Spojené Státy s Čínou dohodnou před prezidentskými volbami v roce 2020, a obchodní válka tak bude pokračovat. V posledních dnech se konflikt vyostřil ohlášením nových cel ze strany amerického prezidenta Donalda Trumpa, devalvací čínského jüanu ze strany Pekingu a následným označením Číny za měnového manipulátora.

Článek

Investiční bankovní společnost přišla v pondělí s varováním, že „dohoda není v dohledu, protože Washington a Peking zaujímají stále tvrdší postoj,“ píše server CNN. Podle Goldman Sachs budou Trumpem ohlášená 10% cla na zboží v hodnotě 300 miliard dolarů pravděpodobně stále platit v den nadcházejících amerických voleb do Bílého domu.

Pokud se předpověď Goldman Sachs opravdu vyplní, čeká světovou ekonomiku delší období nejistoty. Cla nadále zpomalí ekonomický růst dvou světových velmocí. Pro firmy pak bude složité vědět, kdy a jak investovat. I když mnoho investorů s výtkami americké vlády vůči obchodním praktikám Číny souhlasí, roste mezi nimi obava ohledně Trumpova přístupu k používání cel jako vyjednávacího nástroje.

„Zatímco jsme si dříve mysleli, že prezident Trump bude považovat uzavření dohody za výhodnější kvůli jeho znovuzvolení v roce 2020, nyní si už nejsme jistí, že to tak opravdu je,“ stojí ve zprávě Goldman Sachs. CNN vyjádření vykládá tak, že Trump mohl dojít k závěru, že má větší šanci strávit další čtyři roky v Bílém domě, pokud ve voličích vyvolá dojem, že se snaží donutit Čínu, aby nevykrádala duševní vlastnictví a hrála z amerického pohledu férově.

Trump předpokládá, že americká ekonomika je dost silná, aby ustála dokonce až 25% cla na vše, co se do Spojených států z Číny vyváží,“ uvedl pro CNN Ed Yardeni, ředitel poradenské firmy Yardeni Research, který si také nemyslí, že USA s Čínou uzavřou dohodu před volbami.

Snižování úrokové sazby v USA

Goldman Sachs očekává, že v září a říjnu sníží americký Federální rezervní systém (Fed) úrokové sazby. Ty Fed snížil minulý týden poprvé za více než deset let, píše server The Guardian. „Fed letos postupně reagoval na hrozby obchodní války, očekávání trhu s dluhopisy a obavy z globálního růstu,“ uvedl přední ekonom Goldman Sachs Jan Hatzius.

Právě na Fed apeloval americký prezident začátkem týdne. V tweetu, kde po pádu jüanu označil Čínu za „měnového manipulátora“, podle serveru The Guardian tlačil na centrální banku, aby sazby znovu snížila.

Reklama

Doporučované