Hlavní obsah

Investovali 10 milionů, chtěli podnikat. Teď o vše přijdou. A bez náhrady

Záhady Josefa Klímy: Investovali 10 milionů, teď přijdou o všechno.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Bratři Černočtí provozují v Luhačovicích malý autoservis. V roce 2009 koupili od společnosti CE Wood bývalý zámecký dvůr a chtěli v něm postavit novou provozovnu. Zchátralý areál začali zvelebovat a po dlouhých debatách s městským architektem vypracovali projekt na výstavbu nového servisu. Na konci loňského roku se ale Černočtí dozvěděli, že areál není jejich, že o něj přijdou a že není na kom se domáhat náhrady škody.

Článek

Spletitý příběh, na jehož konci je rodina v beznadějné situaci, začal už na začátku 90. let. 20. května 1992 schválila vláda privatizační projekt, v jehož rámci prodala luhačovický areál společnosti Jihomoravské lesy.

O devět dní později začal platit zákon 243/1992. Ten rozšířil okruh lidí, kteří mohli žádat o vrácení majetku v restitucích. V tu chvíli začal pro areál platit takzvaný blokační paragraf z o rok staršího zákona o půdě.

Pozemky i stavby původně vlastnil Alois Serenyi. Za války ale požádal o německé občanství a po válce mu tudíž byly na základě Benešových dekretů zabaveny.

V říjnu roku 1992 se přihlásila dcera Aloise Serenyiho a žádala o navrácení majetku. Otec se prý k říšskému občanství nepřihlásil dobrovolně.

Krajský úřad viděl záležitost jednoznačně a žádost zamítl. Pak ale zasáhlo Ministerstvo vnitra. K závěru, že se Alois Serenyi ničím neprovinil a občanem Říše se nestal svou vinou, se resort dobral až po pětadvaceti letech.

Za tu dobu pozemky i stavby několikrát změnily majitele.

Bratři Černočtí je koupili v roce 2009. Po vydání osvědčení o občanství rozhodl pozemkový úřad, že areál v Luhačovicích patří dědicům – Thienenovým. A že veškeré majetkové převody jsou od samého počátku neplatné. Logicky by tedy společnost CE Wood měla Černockým vrátit peníze. Jenže firma je v insolvenci a lhůty pro přihlášení pohledávek už vypršely.

Jaké možnosti bratrům Černockým zbývají? Pusťte si úvodní video.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 21:15.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Záhady Josefa Klímy z 28. dubna 2019: Investovali 10 milionů, teď přijdou o všechno. Smrt na stavbě? Firma dává ruce pryč. A glosa Daniela Kroupy.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované