Hlavní obsah

Iráčané jsou pár kilometrů od Mosulu. Radikálové kopou hromadné hroby

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Iráčané osvobodili město Bartella. Potrvá týdny, než se do něho vrátí původní obyvatelé (video: Barbora Kalátová).

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Irácká armáda postupuje k baště Islámského státu. Vylidněná města osvobodila, v Mosulu je ale čeká milion a půl lidí.

Článek

Irácká armáda postoupila blíže k Mosulu. Podle agentury AP dobyla město Hamadáníjá, které islamisté obsadili před dvěma lety. Město se záhy po obsazení takřka vylidnilo. Hamadáníjá se nachází zhruba dvacet kilometrů od Mosulu. Bojovníci Islámského státu ale zaminovali cestu k městu, a tak další postup bude složitý.

V sobotu skončil i boj o severoirácké město Kirkúk. V důsledku bojů tam zemřela zhruba padesátka islamistů a stejně tolik civilistů. Lidé však umírali i přímo v Mosulu. Televize CNN přinesla vyjádření nejmenovaného zdroje z irácké rozvědky, podle kterého radikálové ve městě popravili 284 mužů a chlapců a následně jejich těla shrnuli do hromadných hrobů. Mezi oběťmi byly údajně i děti.

V sobotu se navíc irácká armáda snaží osvobodit dvě vesnice na sever a východ od Mosulu. Ty obsadili islamisté v roce 2014. Jejich obyvatelé již uprchli.

V minulých dnech islámští radikálové odvlekli z vesnic kolem Mosulu 550 rodin, aby je použili jako živé štíty při útocích irácké armády a pešmergů. Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zaíd Raád Zaíd Husajn řekl, že radikálové zabili ty, které považovali za bezvěrce.

„Vážně se obáváme, že islámští bojovníci nevyužijí tyto zranitelné lidi jen jako lidské štíty, ale raději je zabijí, než by měli přihlížet jejich osvobození,“ řekl Husajn.

Kostelní zvony ve městě Bartella se rozezněly poprvé po dvou letech, kdy město převzal Islámský stát.

Vesnice a města obsazená radikály Islámského státu se snaží osvobodit irácká armáda především spolu s kurdskými pešmergy již od pondělka. Do bojů se zapojilo i americké námořnictvo, jehož letouny jistí vzdušný prostor. Američané vyslali do operace i pozemní síly a předpokládají, že nadcházející bitva o Mosul bude v Iráku největší od roku 2003.

Irácký premiér Hajdar Abádí se v sobotu nečekaně setkal s ministrem obrany USA Ashtonem Carterem. Následně oznámil, že zatím odmítá pomoc Turecka. Ankara ovšem s tímto postupem nesouhlasí a podle prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana by se turecká armáda měla do bojů zapojit. Podle Turků byl kdysi Mosul součástí osmanské říše.

V Mosulu stále zůstává jeden a půl milionů lidí a americké námořnictvo označilo jeho dobytí za velmi náročné, protože v něm vedle sebe žijí radikálové spolu s nevinnými civilisty. Spojenci předpokládají, že osvobození Mosulu bude trvat týdny, možná i měsíce.

Reklama

Související témata:

Doporučované