Hlavní obsah

Iráčané volí poprvé od porážky samozvaného Islámského státu, favoritem je premiér

Volby v Iráku.Video: Marek Martinovský, AP, Reuters

 

Reklama

Současný předseda vlády Abádí sklízí podporu veřejnosti za porážku Islámského státu, na Blízkém východě zvaného Daeš, lidé jsou však přesto nespokojení s mírou korupce a hospodářstvím.

Článek

Iráčané jdou k volebním urnám poprvé od porážky tzv. Islámského státu na svém území, k níž došlo minulý rok. O křesla 329členného parlamentu se uchází dohromady něco kolem 7000 kandidátů.

Podle průzkumů veřejného mínění patří mezi vedoucí témata volební kampaně ekonomika, nezaměstnanost, bezpečnostní situace a boj s korupcí, ale také vztahy s Íránem, uvádí CNN.

Nezávislá agentura, jež volby monitoruje, očekává vysokou volební účast jako důsledek poklesu teroristických útoků v uplynulých měsících.

Současný premiér Hajdar Abádí je hlavním favoritem letošních voleb. Šíitský předseda vlády sklízí podporu především za úspěšný boj proti teroristům ze samozvaného Islámského státu, jehož porážku na území Iráku koncem roku 2017 ohlásil. Přesto však země bojuje s důsledky čtyřletých bojů s radikálními islamisty.

Od dob změny politického systému zavedené po americké invazi v roce 2003 je funkce premiéra vyhrazena šíitským muslimům. Šíité jsou také dominantní politickou silou v zemi, jejich politický blok se však rozštěpil na pět velkých koalic. Výsledek voleb proto není předem jasný.

Vítězná koalice by musela dále jednat se sunnitskými a kurdskými politiky, aby mohla vytvořit vládu.

Mezi soupeře úřadujícího předsedy vlády Abádího patří například jeho předchůdce Núrí Málikí a také aliance Fatah vůdce šíitských lidových milicí Hádího Ámiriho, který je zároveň někdejším ministem dopravy. Právě šíitské milice se podílely na porážce IS v Iráku.

Dalším uchazečem o post premiéra je šíitský duchovní Muktada Sadr, který se také účastnil bojů s IS, dříve vedl milici bojující proti americkým vojákům.

Reklama

Doporučované