Hlavní obsah

Irácká armáda dobyla ruiny mešity An-Núrí, Islámský stát tak symbolicky končí

Za bojovou linií stále zůstává asi 50 tisíc civilistůVideo: AP, Reuters, Ruptly

 

Reklama

Mešitu vyhodili radikálové z Islámského státu do vzduchu minulý týden.

Článek

Irácké vládní jednotky dobyly v Mosulu mešitu An-Núrí, z níž lídr teroristického hnutí Islámský stát (IS) abú Bakr Bagdádí vyhlásil v roce 2014 na dobytých územích v Iráku a v Sýrii chalífát. Vládní jednotky tak dosáhly symbolického vítězství.

„Jejich fiktivní stát padl,” řekl mluvčí irácké armády Jahjá Rasúl. Předseda irácké vlády Hajdar Abádí dnes vyhlásil konec radikálního hnutí Islámský stát (IS). Podle agentury Reuters to řekl poté, co se irácká armáda zmocnila prostoru kolem mešity.

Irácké oddíly dobyly vlastně jen ruiny mešity z 12. století, která byla proslulá svým nakloněným minaretem. Minulý týden ji totiž radikálové IS vyhodili do povětří. Mešita leží v historické části v západním Mosulu, kde už několik dní irácké jednotky svádějí s islamisty tvrdé boje.

Radikálové z IS, kteří druhé největší irácké město obsadili v červnu 2014, mají stále pod kontrolou zhruba polovinu Starého města. Zbytek historického centra i ostatních částí Mosulu ovládají irácké vládní jednotky. Bitva o jeho historickou část, která leží západně od řeky Tigris, je označována za poslední etapu osvobozování města.

Ofenzivu za znovudobytí Mosulu zahájila irácká armáda loni na podzim. V lednu obsadila východní část města a od února bojuje o jeho západní, více zalidněnou část. Tyto boje jsou obtížnější jednak kvůli úzkým historickým uličkám a také kvůli množství civilistů, které islamisté používají jako živé štíty. Podle posledních odhadů irácké armády je za bojovou linií stále uvězněno asi 50 tisíc civilistů.

Reklama

Související témata:

Doporučované