Hlavní obsah

Irácká armáda je před branami Mosulu, dobývání začne za pár hodin

 

Reklama

Koalice zahájila operaci před čtrnácti dny. Mosul je baštou Islámského státu a jeho dobytí bude téměř jistě znamenat jeho konec v Iráku.

Článek

Irácké speciální síly jsou stovky metrů před Mosulem a do města by mohly vstoupit do několika hodin, dnes ráno to řekl šéf iráckého protiteroristického boje.

„Vojáci protiteroristických sil postupují velmi rychle. Neřekl bych, že jde o záležitost dnů, ale hodin, než začneme očišťovat Mosul od terorismu,“ řekl v rozhovoru pro televizi Iraqiya TV generál Talib Shaghati.

Koalice zahájila operaci na záchranu Mosulu před čtrnácti dny, jejím cílem je osvobodit město po více než dvouleté nadvládě islamistů. Dnes vojsko zahájilo novou fázi ofenzivy, postupuje nyní na třech samostatných frontách a přibližuje se k Mosulu. Vojenští experti říkají, že vstup do Mosulu odstartuje zatím nejurputnější boje a že se bitva povede o každou ulici.

Iráčtí vojáci se zaměřili na východní břeh řeky Tigris, která město rozděluje a protéká jím ze severu na jih. Irácké speciální síly spolu s tanky dnes vstoupily do poslední vesnice východně od hranic Mosulu, souběžně tamní pozice islamistů zasáhlo dělostřelectvo a letecké údery. „Operace s cílem osvobodit levý břeh řeky v Mosulu začala," uvedla armáda ve svém prohlášení. Podle dalšího vyjádření se podařilo osvobodit také pět vesnic severně od Mosulu. Americká armáda odhaduje, že uvnitř Mosulu se chystá k boji až 5 tisíc bojovníků Islámského státu, více než dva tisíce dalších budou bránit vnější hranice města.

Ofenziva, která začala 17. října, je největší iráckou vojenskou operací od invaze vedené Američany v roce 2003. Podílí se na ní přes 25 tisíc iráckých vojáků, policistů, členů kurdských sil, sunnitských kmenových bojovníků a příslušníků šíitských milic. V Mosulu stále žije půl druhého milionů obyvatel, z toho 600 tisíc dětí.

Reklama

Doporučované