Hlavní obsah

Irácké karatisty neodradí ani mrazivé počasí. Chvaty trénují venku na sněhu

Mladí Íránci trénují karate na sněhu.Video: Klára Mališová, Reuters

 

Reklama

Mladé karatisty z irácké vesnice Penjwin nezastaví ani mrazivé zimní podmínky – skupina sedmdesáti kurdských dětí a mladistvých ve věku od 6 do 25 let trénuje jednou týdně karate přímo venku na sněhu. Jak to vypadá, se podívejte v úvodním videu.

Článek

Přes sedm desítek kurdských dětí trénuje v Iráku karate přímo venku, ačkoliv je země stále pokrytá sněhem. Mezi členy karate klubu Kikoshin je i několik dívek a mladých žen, jako i sedmnáctiletá Zino A’Taová, které se již po roce trénování podařilo získat modrý pás.

„Jsem tu mezi ostatními chlapci a dívkami šťastná. Trénujeme společně, aniž bychom si nějak ubližovali nebo se obtěžovali. Naším jediným cílem je rozvíjet naše schopnosti a dovednosti, abychom tak světu mohli ukázat, že jsme země jako každá jiná, že máme sílu a energii vzdorovat jakémukoliv bojovníkovi karate. Našemu týmu se již v turnajích podařilo vyhrát první, druhá i třetí místa a na to jsme náležitě pyšní,“ říká mladá karatistka.

Členové karate klubu Kikoshin si během tréninku neváhají lehnout do sněhu, zimní pokrývku též využívají i ke ztlumení ran při boxování. Trénují tak svou odolnost a výdrž.

Reklama

Související témata:
Karate

Doporučované