Hlavní obsah

Iráčtí vojáci dostávají Mosul pod svou kontrolu. Dobyli velitelství Islámského státu

Iráčtí vojáci v západním Mosulu dobyli další území.

 

Reklama

Vládní ofenziva za znovudobytí Mosulu, který je nyní poslední významnou baštou IS v zemi, začala v polovině loňského října.

Článek

Ofenziva iráckých vládních jednotek v západním Mosulu pokračuje. V noci na úterý získaly další důležitá místa. Komplex budov regionální vlády a obsadily i mosulské muzeum a pobočku centrální banky. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na vládní síly.

„Byly zabity desítky radikálů," uvedl mluvčí iráckých jednotek rychlé reakce. Armáda v noci dobyla mimo jiné sídlo guvernéra guvernorátu Ninive a přilehlé vládní budovy. Pod kontrolu dostala i hlavní mosulské muzeum, které radikálové zničili a vyplenili.

Irácké bezpečnostní síly dnes dobyly i hlavní pobočku centrální banky, kterou radikálové z IS používali k vynášení tvrdých trestů nad těmi, kdo se nechovali podle jejich extremistické ideologie. Mezi rozsudky bylo podle agentury Reuters kamenování, shazování lidí ze střech budov či usekávání rukou.

Dobytí vládního komplexu otevírá cestu k postupu do historického centra, které už radikálové nejspíš také vyplenili a zničili. Následující fáze bude ale mnohem komplikovanější, neboť v hustě obydleném centru ztěžují boj jednak úzké uličky a také to, že tam stále zůstávají zřejmě desetitisíce civilistů.

Boje o mosulské letiště skončily.

Reklama

Související témata:

Doporučované