Hlavní obsah

Irák po porážce IS řeší největší bezpečnostní problém

Irák po porážce takzvaného Islámského státu řeší největší bezpečnostní problémVideo: AP

 

Reklama

V zemi, která se právě zbavila Islámského státu, hrozí největší bezpečnostní problém domácí povahy. Mnohé polovojenské jednotky, které byly zapojeny do bojů proti IS, se nyní staly místními gangy.

Článek

V současnosti jsou největším problémem Iráčanů násilnosti, které se odehrávají mezi místními kmeny. Vedou mezi sebou často otevřené boje. Většina bezpečnostních sborů byla odvelena k boji proti Islámskému státu. Každá rodina v tomto regionu se musela ozbrojit, aby vůbec přežila.

Místní policie potyčkám, které stíhají odvety, jen přihlíží zpovzdálí. Kmenové spory v oblasti kuvajtské hranice sužují místní již několik let. Důvodem bojů bývají nejčastěji hádky o obchod nebo čest. Výjimkou nejsou ani spory kvůli výsledku fotbalového zápasu. V oblasti nejsou přítomni vojáci ani federální policisté.

Basra má jako jediná z iráckých provincií přístup k moři. Je bohatá na ropu a jsou tam četné rafinérie. Na místě působí mnohé zahraniční společnosti. Některé podniky musely na základě vleklých konfliktů své aktivity přerušit.

„Někdy se kvůli bojům musejí zavřít silnice, zaměstnanci ropných firem se nedostanou do práce, naruší se i rozvody elektřiny,” říká generál Džamíl Šammarí.

Armáda sestavila komisi, která má za úkol odstranit kmenové třenice. Jednání se konají za přítomnosti zástupců kmenů, které řeší spor, a dalších, jež fungují jako prostředníci. O trestu rodiny pak debatují dlouhé hodiny.

Reklama

Související témata:

Doporučované