Hlavní obsah

Írán čekají historicky nejsilnější sankce, varoval při prvním vystoupení nový šéf americké diplomacie Pompeo

Mike Pompeo představil nové zásady zahraniční politiky USA.Video: AP

 

Reklama

Spojené státy americké chystají podle nového šéfa diplomacie Mikea Pompea historicky nejtvrdší protiíránské sankce. Finanční tlak má za úkol zabránit Íránu ve vývoji jaderné zbraně. Američané se podle Teheránu snaží svrhnout íránský režim.

Článek

Dohoda s Íránem podle nového amerického ministra zahraničí představuje pro svět riziko kvůli svým nedostatkům a Spojené státy spolu se svými partnery i bez této úmluvy zajistí, aby Teherán jadernou zbraň nezískal. Zásadní přitom bude bezprecedentní finanční tlak, prohlásil Mike Pompeo při představování nových zásad americké zahraniční politiky. Zatímco prezident Donald Trump před dvěma týdny oznámil odstoupení USA od dohody s Íránem, ostatní signatáři dali Teheránu najevo, že chtějí ujednání nadále dodržovat.

„Budou to nejsilnější sankce v dějinách,“ prohlásil v pondělí o dalším americkém přístupu k Teheránu Pompeo, který funkci převzal začátkem května. Pokud Írán nezmění své chování, sankce podle něho pocítí ještě silněji. Pompeův úřad již bezprostředně po Trumpově oznámení uvedl, že obnovení sankcí se bude týkat mimo jiné bank, ropného průmyslu, automobilek či strojírenství.

Šéf americké diplomacie v pondělí představil dvanáct požadavků, jejichž splněním Spojené státy podmiňují zmírnění či zrušení protiíránských sankcí. Írán podle něho musí mimo jiné zcela skoncovat s obohacováním uranu, které v omezeném měřítku dohoda z roku 2015 umožňuje. Další podmínkou je povolení přístupu nezávislých inspektorů do íránských zařízení pracujících s nukleárním materiálem.

Pokud by se Írán rozhodl od svého dřívějšího závazku ustoupit a začít opět usilovat o výrobu jaderné zbraně, „jsme plně připraveni reagovat i na to“, řekl Pompeo.

Šíitská země rovněž musí úplně stáhnout své síly ze Sýrie, přestat podporovat rebely v Jemenu, hnutí Hizballáh v Libanonu nebo palestinský Hamás. Washington rovněž požaduje, aby íránský autokratický režim propustil všechny uvězněné Američany či změnil přístup vůči svým obyvatelům.

„Amerika doufá, že naše úsilí směřující k míru a bezpečnosti přinese ovoce i dlouhodobě trpícím obyvatelům Íránu,“ prohlásil ministr zahraničí.

Podle Teheránu se Američané snaží svrhnout íránský režim

Nejmenovaný íránský činitel citovaný Reuters v reakci na Pompeova slova obvinil Spojené státy ze snahy změnit v Íránu režim a donutit Teherán ke kapitulaci. „Pompeovy výroky ukázaly, že Amerika určitě chce změnu íránského režimu,“ dodal nejmenovaný činitel.

„Kdo jste, že rozhodujete za Írán a za svět? Dnešní svět nenechá Ameriku, aby za něj rozhodovala, protože země jsou nezávislé. Taková doba již skončila. S podporou našeho lidu budeme pokračovat v naší cestě,“ citovala pak íránská agentura ILNA prezidenta Hasana Rúháního.

Íránské ministerstvo zahraničí v oficiálním prohlášení odmítlo americká obvinění a odsoudilo Pompeovo vyhrožování jako otevřené vměšování do vnitřních íránských záležitostí. Podle íránské státní televize ministerstvo Pompeovy požadavky označilo za snahu odvrátit pozornost od faktu, že mezinárodní jadernou dohodu porušil právě Washington.

Komentátoři vesměs označili Pompeův projev za velmi rázný, někteří z nich ale podotkli, že přinejmenším část požadavků je pro Teherán nesplnitelná.

Ministr zahraničí rovněž vyzval americké spojence, aby se ke snahám Washingtonu připojili. Evropské státy přitom dávají najevo, že by chtěly udržet činnost evropských firem v Íránu, a jednají s Teheránem o zachování smlouvy.

Reklama

Doporučované